Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

4 en 5 mei weer met publiek: dit is er te doen in Nieuwegein

Algemeen

NIEUWEGEIN • Na twee ‘coronajaren’ is er weer publiek welkom bij de activiteiten rondom 4 en 5 mei in Nieuwegein. Wat is er dan allemaal te doen in de stad?

Het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein organiseert op 4 mei een herdenking in de Bazuinkerk aan de Nedereindseweg. Met behulp van muziek, projecties en persoonlijke verhalen wordt een reis door de tijd gemaakt: van de Tweede Wereldoorlog tot de huidige oorlog in Oekraïne. De bijeenkomst is vrij toegankelijk. 

Twee minuten stilte
De herdenking wordt buiten voortgezet bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg met de twee minuten stilte, enkele speeches en gedichten en het leggen van kransen en bloemen. ‘De Batenbouwers’ zorgen voor de muzikale omlijsting.

Als organisatie een krans leggen? Meldt dat dan via info@4en5meinieuwegein.nl.

Herdenkingsconcert
Daarnaast geeft het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest (NAS) op 3 en 4 mei een concert in de Barbarakerk in Vreeswijk. Dit om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog én om oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken.

Het NAS zal de koorsymfonie van de Britse componist Patrick Hawes uitvoeren. Deze symfonie is geschreven in 2018 ter herdenking aan de Eerste Wereldoorlog. 

Op 4 mei zal om 20.00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen, waarna gezamenlijk het Wilhelmus wordt gezongen en gespeeld. De toegang tot het herdenkingsconcert is gratis. 

‘Vrijheidsmaaltijden’
5 mei valt dit jaar op een doordeweekse dag en is geen vrije dag. Daarom is er geen centrale bijeenkomst maar organiseert Comité 4 en 5 mei een aantal vrijheidsmaaltijden op verschillende locaties in de stad. Er kunnen per locatie 50 gasten worden verwelkomt, zodat ongeveer 200 inwoners kunnen deelnemen.

Tijdens de maaltijd wordt er met elkaar over de betekenis van vrijheid gesproken en is er ruimte voor persoonlijke levensverhalen. Aanmelden voor de vrijheidsmaaltijd kan via info@4en5meinieuwegein.nl.