De afscheidswinkel van PCB Uitvaartzorg aan de Dorpsstraat in Vreeswijk.
De afscheidswinkel van PCB Uitvaartzorg aan de Dorpsstraat in Vreeswijk. Foto: Frouke Ringenoldus

Afscheidswinkel in Vreeswijk vaker open

nieuwegein • De afscheidswinkel van PCB Uitvaartzorg - aan de Dorpsstraat 6 in Vreeswijk - is sinds deze maand niet een, maar drie dagen in de week geopend. Op dinsdag, woensdag en vrijdag kunnen mensen er van 10.00 tot 17.00 uur terecht voor advies over de mogelijkheden die er zijn voor de vormgeving van een begrafenis of crematie.

Gastvrouw Wildine Oosterom-Van Saane is het nieuwe gezicht van de winkel. Zij werkt al ruim vijf jaar in de uitvaartzorg. “Het is mooi en waardevol mensen te mogen begeleiden en adviseren, te inspireren, maar ook om alleen een luisterend oor te bieden. Ik ben nu bezig met een opleiding rouwbegeleider. Dat is persoonlijke ontwikkeling, maar ook een meerwaarde voor mijn werk.” 

PCB Uitvaartzorg wil maatwerk met persoonlijke aandacht leveren. Oosterom: “Wij proberen ons te onderscheiden. We willen lokaal betrokken zijn en het persoonlijke, daar gaat het om. Mensen kunnen hier een wensenformulier halen zodat ze kunnen kijken wat ze willen. Dat kunnen we dan bespreken.”

Steeds meer mensen weten de weg naar de afscheidswinkel te vinden. Ze komen voor een kennismaking en krijgen de ruimte om te kijken waar behoefte aan is. "De meesten komen terug om een stukje houvast te krijgen. Ik kan een begroting maken en alles vastleggen. Dan is het regelwerk klaar, dat geeft rust. Niemand weet hoe je reageert als er iemand komt te overlijden.”
Ook in de nazorg na de uitvaart heeft de winkel wat te bieden. "Er is veel vraag naar asbestemmingen. Mensen komen met de as voor een herinneringssieraad, een urn of een ander passend gedenkteken.”

Naast advies en een luisterend oor, kan je in de winkel terecht voor artikelen die gerelateerd zijn aan uitvaarten, zoals condoleancekaarten en boeken over verlies en rouwverwerking. Tevens zijn er troostgeschenken te vinden. Wil je een afspraak? Mail dan naar nieuwegein@pcbuitvaartzorg.nl.

Louise Mastenbroek