Zorgmedewerkers krijgen meldpunt

nieuwegein • Beroepsorganisatie voor zorgmedewerkers NU'91 in Nieuwegein richt een landelijk meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in. Daar kunnen verzorgenden en verpleegkundigen zonder tussenkomst van hun werkgever terecht. Ook moet in iedere zorgorganisatie een gedragscode verplicht worden gesteld. Dat meldt NU'91 na een ledenpeiling in april.

In de gewenste gedragscode moet onder meer duidelijk omschreven staan welk gedrag van patiënten wel en niet geaccepteerd wordt en wat de consequenties zijn. Dat betekent in het ergste geval dat de zorgverlening wordt gestaakt, als het aan NU'91 ligt. 

Seksueel getinte opmerkingen

Zorgmedewerkers hebben volgens de peiling veelvuldig te maken met grensoverschrijdend gedrag tijdens hun werk, zeker ook van patiënten. Van de NU'91-leden die hierover een vragenlijst invulden, meldde 58 procent hier ervaringen mee te hebben gehad. In een op de drie gevallen ging het om ongewenst fysiek gedrag, maar nog vaker is sprake van seksueel getinte opmerkingen. Vaak wordt er niet adequaat op gereageerd, concludeert NU'91. 

Scholing en voorlichting

"Verzorgenden en verpleegkundigen durven zich vaak niet uit te spreken op het moment dat ze dit ongewenste gedrag ervaren", zegt voorzitter Stella Salden. "Bijvoorbeeld uit schaamte of door schuldgevoelens. Of omdat de werkgever het nog te vaak onder de pet houdt of bagatelliseert." NU'91 pleit verder voor scholing en voorlichting over het onderwerp.

Bron: RTV Utrecht