Aanval op Oekraïne - Iris Creuzburg
Aanval op Oekraïne - Iris Creuzburg Foto: Aangeleverd

Kunstexpositie in Museum Warsenhoeck

nieuwegein • De kunstenaars Iris Creutzburg en Koos Ket exposeren vanaf 29 mei tot 7 augustus samen in Museum Warsenhoeck in Nieuwegein. Hun gezamenlijke expositie hebben ze vorig jaar gewonnen in de competitieve expositie '50 jaar Nieuwegein'. Iris won de tweede prijs, Koos de derde.

Nu is het zover: ze laten hun nieuwste werk zien. Allebei zijn ze geraakt door de oorlog in Oekraïne en dat laten ze in hun werk zien. 

Iris Creutzburg: "Voor deze expositie ben ik geïnspireerd geraakt door de leeuw, een dier dat ik enorm bewonder om zijn gratie, zijn kracht en moed. Ik herken mezelf er in omdat ik ook een leeuw ben. De oorlog in Oekraïne en al zijn vluchtelingen heeft me enorm aangegrepen. Dat komt doordat ik zelf ooit vluchteling ben geweest toen ik een meisje van 13 jaar was. In het schilderij 'Aanval op Oekraïne' heb ook de leeuw gebruikt als symbool van krachten die elkaar aanvallen met Poetin als agressor en Zelensky als verdediger van de vrijheid en de soevereiniteit.
Koos Ket is geboren in 1943 in Utrecht. Hij vertelt over zijn werk: "Voor mij is kunst de belichaming van het rijk der vrijheid. Ik laat me inspireren door het onrecht in de wereld, zoals vluchtelingenkampen, Oekraïne, verwoestingen en klimaatveranderingen. Het resulteert vaak in sombere werken met weinig kleur."