Honderdduizenden enveloppen gaan er door de handen van de PostNL-medewerkers in Nieuwegein.
Honderdduizenden enveloppen gaan er door de handen van de PostNL-medewerkers in Nieuwegein. Foto: RTV Utrecht
met video

Knaloranje enveloppen en nachtelijk sorteren: zo verwerkt PostNL de vele duizenden schoolexamens

Algemeen

NIEUWEGEIN • Voor de examenleerlingen van dit jaar zit het zwoegen er (voorlopig) op. De toetsen zijn gemaakt, het wachten is op de uitslag. Maar voor PostNL begint het zweten nu pas. Zij versturen al die schoolexamens, zodat ze bij een tweede examinator terecht komen die alle antwoorden nog een keer controleert. Honderdduizenden enveloppen gaan er door de handen van de PostNL-medewerkers in Nieuwegein, zo schrijft RTV Utrecht.

Nieuwegein is één van de vijf postsorteercentra in Nederland waar de examens worden verzameld en verstuurd. In een speciale ruimte worden in negen weken tijd talloze knaloranje enveloppen verwerkt. Een speciaal klusje, want om alles in goede banen te leiden gelden er allerlei veiligheidsregels. 

Mehmet Özmih, teamleider examenpost: “We sorteren tot 23.00 uur ‘s avonds hier de post en dat brengen we dan direct naar de adressen in het hele land. Daarna krijgen we om 00.30 uur ‘s nachts alle post voor onze regio. En dat wordt tot 06.00 uur in de ochtend gesorteerd.”

Dat afhandelen van die post gebeurt in een afgesloten ruimte bij PostNL. Daar kunnen alleen de werknemers komen die meewerken aan het proces. Alles om ervoor te zorgen dat het verwerken van de post goed verloopt.

Dat het niet altijd goed gaat, bleek vorig jaar. Toen zijn er van drie scholen examens kwijtgeraakt en dat mag niet nog eens gebeuren, legt Maarten Aukema uit die chef examenpost is. “We hebben honderdduizend zendingen in negen weken, maar helaas zijn er vorig jaar examens vermist geraakt. Dat vinden we heel erg vervelend maar gelukkig had het geen consequenties voor de scholieren. Maar we doen er alles aan dat dat niet nog eens gebeurt. Maar het blijft mensenwerk.”


Nieuw dit jaar is dat alle scholen een mal hebben gekregen waar de enveloppe in moet passen. - Foto: RTV Utrecht

Een van die maatregelen om alles goed te laten verlopen, is de invoering van de oranje envelop. Sinds vorig jaar worden deze enveloppen gebruikt zodat de examenpost goed herkenbaar is. “Dit jaar hebben we ze steviger gemaakt en een stuk feller oranje van kleur. Het moet echt pijn doen aan je ogen zodat je gelijk ziet dat er examens in zitten”, zegt Aukema.

Nieuw dit jaar is dat alle scholen een mal hebben gekregen waar de enveloppe in moet passen. Als de post te dik is dan kunnen ze niet door de sorteermachine en dat betekent dat het proces langer duurt. Aukema: “Dat kost tijd, en daardoor hebben docenten minder tijd om de examens na te kijken.”

Op 14 juli zijn ze in Nieuwegein klaar met het verwerken van de oranje enveloppen. Deze periode is langer dan normaal omdat er vanwege corona meer tijd uitgetrokken was voor de examens. 

Bron: RTV Utrecht, Caroline Geijsman