Vervoer restant Viaanse Boogbrug. Foto is in 3D-versie te zien in de expositie bij Museumwerf Vreeswijk.
Vervoer restant Viaanse Boogbrug. Foto is in 3D-versie te zien in de expositie bij Museumwerf Vreeswijk. Foto: Job van de Groep

3D-foto’s van ontmanteling Boogbrug Vianen te zien bij Museumwerf Vreeswijk

Algemeen

NIEUWEGEIN • Bij de Museumwerf in Vreeswijk is een 3D-fotopresentatie te zien van de ontmanteling van de Boogbrug Vianen. 

De foto’s zijn gemaakt door stereograaf Job van de Groep. Hij trok er vanaf maart 2021 op uit met zijn 3D-camera’s om de ontmanteling van de iconische brug te volgen.

Diepte-effect
Een selectie van deze stereofoto’s wordt onder de noemer ‘Een brug te veel in 3D’ op de Museumwerf Vreeswijk getoond op een 3D-monitor en een 3D-kijkkast met stereodia’s. “Het bekijken van deze 3D-fotopresensatie is een belevenis. Door het diepte-effect komen de foto’s tot leven”, aldus de Museumwerf. 

De fotopresentatie is te zien tot en met eind augustus 2022.

Boogbrug Vianen
De boogbrug tussen Nieuwegein en Vianen werd op zondagavond 21 november 2021 verwijderd en afgevoerd, om verderop afgebroken te worden. Het restant van de boogbrug werd op 13 december 2021 naar de werf van Mammoet in Schiedam gevaren.

Na ruim 85 jaar dienst te hebben gedaan was de oude boogbrug overbodig geworden na vervanging door nieuwe exemplaren die ernaast waren gelegd. Behoud van brug bleek te duur.