De bomen in Nieuwegein worden eens in de drie jaar gecontroleerd.
De bomen in Nieuwegein worden eens in de drie jaar gecontroleerd. Foto: Geurt Mouthaan

Gemeente Nieuwegein gaat ruim 1.000 bomen kappen

Algemeen

NIEUWEGEIN • De gemeente gaat de komende tijd ruim 1.000 bomen kappen in Nieuwegein. Dit zijn zieke bomen, maar ook spontaan opgekomen bomen - zogenoemde zaailingen en opschot. De bomen in Nieuwegein worden eens in de drie jaar gecontroleerd.

Tegelijkertijd plant de gemeente 371 bomen terug. Ze kijkt of de boom op dezelfde locatie kan staan. Als dat niet mogelijk is, dan wordt er gekeken of er in de omgeving een goede plek is om een boom te planten.

De gemeente heeft in heel Nieuwegein al 36 dode bomen en 16 zieke iepen weggehaald.

Essen en iepen
De bomen die worden gekapt, zijn voornamelijk essen en iepen. In Nieuwegein staan 4.176 essen. Ongeveer driekwart hiervan is aangetast door essentaksterfte. Bijna 300 essen worden verwijderd, omdat ze vanwege deze ziekte niet meer veilig zijn.

Ter compensatie worden er 264 nieuwe bomen teruggeplant. Deze bomen zijn onderdeel van de 371 nieuw aan te planten bomen. 

Verder staan er in Nieuwegein 768 iepen. Twee procent hiervan is besmet met de iepenziekte. Om verdere besmetting tegen te gaan, worden de bomen gekapt. Er is geen herstel meer mogelijk voor aangetaste iepen. Zestien bomen zijn al weggehaald. Ter compensatie worden tien nieuwe bomen aangeplant. 

In gesprek
De aanvraag omgevingsvergunning voor het kappen van een boom wordt gepubliceerd via overheid.nl. Inwoners, bedrijven of organisaties kunnen zich hier aanmelden en daarmee berichten over hun buurt ontvangen.

De gemeente gaat met buurtbewoners in gesprek als ze bomen weg gaat halen.