Jeu-de-boules bij de Petanque Vereniging Nieuwegein.
Jeu-de-boules bij de Petanque Vereniging Nieuwegein. Foto: Aangeleverd

Clubkampioenschap jeu-de-boules

nieuwegein • De belangstelling voor het toernooi bij de jeu-de-boules-vereniging was groot: er namen maar liefst 22 teams aan deel.

Het toernooi werd in eerste instantie op de buitenbanen gespeeld, maar werd vanwege de regen al snel binnen voortgezet. De winnaar was het duo Kees Roose en Ineke van de Velden. 

Ouderen

Al eerder werd bij PVN om het triplettenkampioenschap (3 spelers per team) gespeeld, het tête-à-tête-kampioenschap (1 tegen 1) en het doublettenkampioenschap (2 tegen 2). Voor alle vier de kampioenschappen was de belangstelling groot.

De vereniging, die over een locatie op Galecop beschikt, telt 138 leden - waarvan 57 dames en 81 heren. Alleen de ouderen weten de weg naar de jeu-de-boules banen te vinden. De jeugd laat zich, althans in Nieuwegein, niet zien.

Er worden overigens niet alleen clubkampioenschappen georganiseerd, ook landelijk timmert PVN aan de weg. Zo werd dit jaar met zes teams aan de Nationale Pétanque Competitie deelgenomen. Bovendien wordt met drie teams aan de Winter Doubletten Competitie meegedaan.

Pétanque (ook wel jeu-de-boules) kan door mannen en vrouwen van elke leeftijd worden gespeeld. Het jongste lid is 43 jaar, terwijl het oudste lid de leeftijd van 93 jaar heeft bereikt. 

Commissies

PVN werd in 1992 opgericht. Na wat omzwervingen door de gemeente Nieuwegein kwam de club, die met 26 leden startte, in 2006 terecht op Galecop. Hier huurt de vereniging een accommodatie van Stichting Pétanque Nieuwegein Nederland. PVN heeft de beschikking over 40 buiten- en 32 binnenbanen.

Jeu-de-bouleliefhebbers kunnen heel wat uren in de week bij PVN terecht. De vereniging heeft diverse commissies in het leven geroepen, die van alles voor de leden organiseren. Zo is er onder meer een evenementencommissie en een wedstrijdcommissie. 

Het bestuur telt vijf leden. Terwijl er bij veel andere (sport)verenigingen nogal wat vacatures zijn, lijkt dat bij PVN niet het geval te zijn.

Thijs Middelkoop