Onthulling witte anjer-perkje op Veteranendag

nieuwegein • In Nieuwegein wordt op 25 juni voor de eerste keer een herdenking georganiseerd in het kader van de Nederlandse Veteranendag. Burgemeester Frans Backhuijs onthult dan het nieuwe witte anjerperkje bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg. De ceremonie begint om 13.30 uur.

Het Nationaal Comité Veteranendag heeft Nederlandse gemeenten opgeroepen hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal aangelegd witte anjer perkje. Nieuwegein heeft hier gehoor aan gegeven door het witte anjerperkje aan te laten leggen bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg. Met dit witte anjer perkje wil de gemeente haar waardering tonen aan de veteranen die woonachtig zijn in Nieuwegein. 

Chris van Houke, coördinator veteranen van het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein: "Veteranendag is enerzijds om de veteranen te bedanken voor hun inzet voor de vrede, nu en in het verleden. Anderzijds draagt deze dag bij aan erkennen en waardering van deze veteranen. Als symbool voor deze erkenning en waardering is de witte anjer gekozen. De witte anjer bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan, en na de Nederlandse Veteranendag."

Houke heeft zelf een militaire achtergrond. "Onder veteranen is er veel behoefte aan erkenning, aan samen zijn. Ik hoop op 25 juni veel Nieuwegeinse veteranen te ontmoeten", zegt hij.

De gemeente en het comité nodigen alle in Nieuwegein wonende veteranen uit om de plechtigheid bij te wonen. Ook andere belangstellenden zijn welkom.