Simone geniet ervan bezig te zijn met haar planten. "Lekker met mijn handen in de grond. Zo fijn!"
Simone geniet ervan bezig te zijn met haar planten. "Lekker met mijn handen in de grond. Zo fijn!" Foto: Naomi Wijling

Nieuwegeinse begint ‘stekjesbieb’ waar je planten kunt ruilen en doneren: ‘Mijn coronahobby’

Algemeen

NIEUWEGEIN • Simone Plantinga was tijdens de coronacrisis aan het thuiswerken toen ze steeds meer interesse in planten kreeg. “Het was fijn om tussen de planten te werken,” vertelt Simone. En als ze van het tuincentrum terugkwam, had ze vaak een plant mee. Nu ze in Nieuwegein woont, heeft ze dan ook een heuse plantenbieb voor haar deur staan.

“Mijn plantenhobby noem ik mijn coronahobby,” vertelt Simone. “Om te ontspannen tijdens de coronacrisis ging ik naar het tuincentrum in Amsterdam, waar ik toen woonde. Het was daar prachtig. En ik kwam helemaal bij.” 

Tekst gaat verder onder de Instagram-post






Dit bericht op Instagram bekijken











Een bericht gedeeld door Simone (@stekjesbiebnieuwegein)

Meer dan 100 planten
Simone gaat niet voor half werk. Ze heeft verschillende plantenboeken doorgelezen en YouTube afgespeurd. “Ik wil weten hoe je moet stekken, hoe je de planten het beste kunt verzorgen. En hierdoor ik ken nu ook vele plantennamen.”

Toen ze ging verhuizen van Amsterdam naar Nieuwegein, paste het aantal planten nog in een kratje. Tegenwoordig gaat dit niet meer lukken en heeft ze meer dan 100 planten in huis. 

Op haar werkkamer bevindt zij zich helemaal in een groene oase. “Dit levert altijd weer leuke gesprekken op als ik aan het videobellen ben.” 

‘Mensen gaan van kastje naar kastje’
De plantenbieb is ze gestart tijdens Koningsdag 2021. “Ik ben toen maar gewoon begonnen. Ik heb een aankondiging gedaan in de verschillende lokale facebookgroepen,” zegt ze. “De plantenbieb zorgt ervoor dat je op een hele makkelijke manier contact maakt met mensen.”

Simone heeft haar plantenbieb uiteindelijk aangemeld bij de plantenbieb Nederland. Op haar kast zit nu een QR-code. 

De plantenbieb van Simone was de eerste in Nieuwegein. Ondertussen zijn er alweer een paar bijgekomen. “Mensen gaan echt van kastje naar kastje fietsen, en dat is erg leuk. En nu de zomer weer in aantocht is en steeds meer mensen met hun boot in de haven liggen, zie je ook dat er meer aanloop is.” 

Tekst gaat verder onder de Instagram-post






Dit bericht op Instagram bekijken











Een bericht gedeeld door Simone (@stekjesbiebnieuwegein)

Zaden en potten
Simone houdt van planten met aparte bladeren. Bladeren met verschillende kleuren of structuren. Ze is gek op hoja’s, wasbloemen. “Deze stek ik zelf. Ik heb denk ik nu 25 verschillende stekjes.”

Eens in de zoveel tijd plaats ze zelf een aantal stekken in haar kastje. “Weer eens wat anders dan de pannenkoeken plant of een andere gangbare plant.” 

Naast de planten vind je in het kastje van Simone zaadjes en potjes. Neem een kijkje in de plantenbieb van Simone op Wierselaan 147.