De Zeearend in Nieuwegein.
De Zeearend in Nieuwegein. Foto: Google Street View

Nieuwegeinse burgemeester zet tijdelijk cameratoezicht in aan de Zeearend vanwege dreiging

Algemeen

NIEUWEGEIN • Burgmeester Frans Backhuijs heeft besloten tijdelijk cameratoezicht in te zetten aan de Zeearend. Dat staat in een brief van hem aan de Nieuwegeinse gemeenteraad. 

Afgelopen dinsdag sloot hij een woning in de straat vanwege ‘de ernstige dreiging voor de veiligheid van de bewoners en de impact die dit kan hebben op de buurt’. De sluiting van de woning loopt tot 15 juli.  

Twee weken
Om ‘veiligheidsredenen’ heeft de burgemeester nu dus besloten om tijdelijk een mobielcamerasysteem in te zetten in de buurt, tot 22 juli. Twee weken dus.

Backhuijs: “Vanwege de dreiging die uitgaat richting de woning en bewoners en de impact dat dit kan hebben op de omgeving, heb ik besloten om in de buurt cameratoezicht in te zetten. De camera wordt ingezet als hulpmiddel om de openbare orde te handhaven, gedurende de periode dat de woning gesloten is tot een aan een week na opheffing van de sluiting.

Veiligheidsgevoel van omwonenden
Door cameratoezicht te plaatsen verwacht de burgemeester dat “er een preventieve werking is, het veiligheidsgevoel van omwonenden te versterken, waarheidsvinding te kunnen dienen en de politiecapaciteit gerichter te kunnen sturen”.

Het cameratoezicht zal volgens de burgemeester plaatsvinden met inachtneming van wet- en regelgeving rondom privacy: “Dit systeem is voorzien van intelligente software om uw privacy in huis te waarborgen”, zo valt te lezen in een buurtbericht aan de omwonenden.

Aanhouding
In een onderzoek naar explosies in Hoef en Haag en Tienhoven heeft de politie inmiddels een verdachte aangehouden. De 42-jarige man uit Den Haag is vermoedelijk betrokken bij de dreiging op andere woningen in Nieuwegein, Huizen en Hoef en Haag.