Op de kruising tussen de Plettenburgerbaan en de Martinbaan zijn afgelopen juni nog twee voertuigen op elkaar gebotst. Eén van de auto’s eindigde tegen een paal.
Op de kruising tussen de Plettenburgerbaan en de Martinbaan zijn afgelopen juni nog twee voertuigen op elkaar gebotst. Eén van de auto’s eindigde tegen een paal. Foto: Koen Laureij

CDA Nieuwegein stelt vragen over verkeersveiligheid kruising Plettenburgerbaan

Algemeen

NIEUWEGEIN • Het CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de verkeersveiligheid op de kruising van de Plettenburgerbaan met de Martinbaan en de Perkinsbaan. Dit naar aanleiding van zorgen van de inwoners van de wijk Rijnhuizen.

Zij zouden de CDA-fractie er al enkele keren op hebben gewezen dat de verkeersveiligheid op de desbetreffende kruising de afgelopen tijd ‘aanzienlijk verslechterd’. De oorzaak hiervan lijkt volgens de bewoners te liggen in de wijze waarop autoverkeer van de Martinbaan en de Perkinsbaan elkaar kruisen.

‘Onoverzichtelijke verkeerssituatie’
Het CDA wil onder meer weten hoeveel aanrijdingen tussen auto’s zich de afgelopen vijf jaar hebben voorgedaan op de kruising. Daarnaast vraagt de partij zich af of het college ermee bekend is dat autoverkeer dat vanaf de Martinbaan in zuidelijke richting afslaat naar de Plettenburgerbaan kruist met rechtdoorgaand verkeer vanaf de Perkinsbaan.

Dit zorgt volgens het CDA en inwoners van de wijk Rijnhuizen voor een ‘onoverzichtelijke verkeerssituatie’. De partij wil weten waarom ervoor is gekozen om verkeer uit deze twee richtingen tegelijkertijd groen licht te geven, waardoor zij elkaar kruisen en de kans op aanrijdingen toeneemt.

Maatregelen
Volgens het CDA en de buurtbewoners ligt het voor de hand dat door het groeiend aantal inwoners in de ‘transformatiewijk’ Rijnhuizen het verkeersaanbod op dit kruispunt verder zal toenemen, en daarmee de kans dat de verkeersveiligheid verder onder druk komt te staan.

Daarom vraagt de partij of het college bereid is om de algehele verkeersveiligheid om deze kruising te laten onderzoeken en zo nodig maatregelen te treffen die bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Auto tegen paal
Op de kruising tussen de Plettenburgerbaan en de Martinbaan zijn afgelopen juni nog twee voertuigen op elkaar gebotst. Eén van de auto’s eindigde tegen een paal, waardoor de bestuurder niet uit de auto kon komen. De brandweer moest ter plaatse komen om de man uit het voertuig te bevrijden.