Ze komt weer met een volle boodschappentas aanzetten en schuift aan op ons terras. "Sorry jongens, dat ik wat later ben. Maar ik kwam een oude vriendin tegen en heb daar even mee staan kwebbelen."

"Oh, ik dacht dat je weer aan het hamsteren was", grinnikt Dirk terwijl hij naar haar volle boodschappentas kijkt.

"Nee, ik zei toch dat ik een oude vriendin tegen kwam. Zij werkt al jaren in de thuiszorg en ze vertelde me dat ze het zo moeilijk hebben. Ze hebben steeds minder personeel en weten niet hoe ze het rooster moeten invullen. En nu met die vakantieperiode al helemaal. Ze kunnen gewoon geen nieuwe aanvragen voor thuishulp meer aannemen. Er is een wachtlijst."

“Ze vindt het overigens nog steeds leuk en dankbaar werk, hoor. Hele verhalen kreeg ik te horen. Je staat er niet bij stil, maar het is gewoon keihard werken. En niet alleen maar steunkousen aan- en uittrekken. Veel mensen hebben hulp nodig bij het douchen en aankleden. De meeste mensen zijn dankbaar, meer je hebt er soms mensen bij.. De een wil om zeven uur al geholpen worden, omdat anders het busje naar de dagbesteding gewoon wegrijdt en ze thuis moeten blijven. En het is al helemaal aanpoten als er een stel is dat met de bus meegaat voor een dagje uit. Dan moeten ze allemaal tegelijkertijd vroeg geholpen worden."

"En toch zijn er mensen die mopperen en klagen over de hulp die ze krijgen. Ze vertelde dat ze ooit buiten moest wachten, omdat ze vijf minuten vroeger was dan afgesproken. Nou ja! Ze gaan ook steeds meer automatiseren en op afstand hulp aanbieden. Er is een apparaat waar ze voor de hele week medicijnen in doen. Door middel van een piepje wordt de klant dan gewaarschuwd dat ze het medicijn in moeten nemen. Wordt er niet gereageerd, dan gaat er automatisch een berichtje naar de zorg en kunnen er maatregelen getroffen worden. Er zijn ook robotjes die je bijvoorbeeld waarschuwen dat het etenstijd is." 

"Er zijn steeds meer mensen die hulp op alle gebied nodig hebben, maar er is gewoon te weinig personeel. Én er wordt steeds meer op bezuinigd. Ik snap niet waar ze in Den Haag mee bezig zijn. Intussen gaan ze daar gewoon twee maanden met reces. Zoeken jullie het maar lekker zelf uit."