Synchroonzwemsters van Aquarijn.
Synchroonzwemsters van Aquarijn. Foto: Aangeleverd

Synchroonzwemmers behalen succes

nieuwegein • De synchroonzwemmers dankten dat voor een groot deel aan de tomeloze inzet van de vrijwilligers, waardoor óók tijdens de coronapandemie hard kon worden doorgetraind.

Ook tijdens de lockdown kregen de leden trainingen aangeboden, online of buiten. Mede daardoor is het de club gelukt om zich ook dit seizoen weer te plaatsen voor de NK’s op verschillende niveaus. Zo behaalden de junioren op het NJK een fraaie zesde plaats. In juni werd de finale bereikt op de 'Synchrobeat' voor de leeftijd 10 tot en met 14 jaar én waren de aanloopzwemsters op hun jaarlijkse uitvoeringenwedstrijd succesvol met drie teams die op het podium eindigden. Op 26 juni kon eindelijk weer de Aquarijn Synchroonshow worden gezwommen. Na twee seizoenen van uitstel en afstel, kon eindelijk de Show Grease worden getoond aan een volle tribune. Voor de pauze was het showgedeelte; na de pauze werden alle wedstrijduitvoeringen gezwommen. Zaterdag 2 juli werd het seizoen afgesloten met de regiowedstrijduitvoeringen en met het diplomazwemmen voor de aanloopzwemsters.

Mede door die successen groeit de belangstelling voor het synchroonzwemmen bij Aquarijn nog steeds. De afdeling telt inmiddels 45 leden. Daarmee is Aquarijn een relatief grote club in het synchroonzwemmen. De vereniging biedt alle belangstellenden vier gratis trainingen aan. Tijdens de proefzwemperiode ontvangen ouders informatie over de club en over wat deze teamsport inhoudt.

Gertruud van Kempen is al heel wat jaartjes betrokken is bij het synchroonzwemmen. Ze is tegenwoordig invaltrainer. "Wel ben ik nog actief achter de schermen met de organisatie, maar ik sta niet voortdurend aan de badrand. Onze vaste trainingslocatie is nog steeds Merwestein. Voor extra trainingen huren wij badwater in zwembaden in de regio."
Bij de synchroonafdeling van Aquarijn werd vóór de coronaperiode voor het eerst een clubkampioenschap gehouden. Van Kempen zegt daarover: "We hebben daarvoor een eigen methodiek ontwikkeld om zwemsters op alle niveaus tegen elkaar te kunnen laten strijden en dan te bepalen wie de technische figuren het beste beheerst.''

Het eerstvolgende clubkampioenschap staat gepland voor het najaar.