De regenton met het gedicht erop.
De regenton met het gedicht erop. Foto: Aangeleverd

Waterschap deelt unieke regentonnen met gedicht erop uit aan inwoners

Algemeen

REGIO • Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden deelt regentonnen uit aan inwoners. Meer dan 600 mensen hebben de afgelopen maanden hun ideeën ingestuurd voor wat je met het water uit een regenton kunt doen. De meest creatieve inzendingen hebben een houten regenton gewonnen, gegraveerd met een gedicht van kunstenaar André van Zwieten. 

“Met deze regenton in de tuin dragen de winnaars bij aan een omgeving die beter bestand is tegen het veranderende klimaat”, zo meldt het hoogheemraadschap. De winactie is onderdeel van het jaar waarin het waterschap viert dat het 900 jaar geleden is dat het waterbeheer in de regio begon.

Als onderdeel van de viering heeft het waterschap 60 unieke regentonnen verloot. Iedereen die woont in het gebied van De Stichtse Rijnlanden kon meedoen met de actie door de vraag te beantwoorden “Wat zou jij doen met een ton?”. 

Ramen zemen en biertjes koelen
Tom Overgaauw, oprichter van de campagne: “Het is leuk om te zien met welke creatieve ideeën mensen komen voor het gebruik van regenwater uit de tonnen. Van uitgewerkte technische systemen met druppelirrigatie voor het besproeien van de moestuin, ramen zemen voor streeploos schone ramen tot aan biertjes koelen en watergevechten met de kinderen.”

Hij voegt daaraan toe: “Helaas zagen wij ook nog veel mensen die het regenwater gebruiken voor het wassen van de auto. Het idee om zo water te besparen is mooi, maar hierbij wordt vaak vergeten dat er ook veel schadelijke zeepresten in het milieu belanden. Ik vind het vooral mooi om te zien dat veel deelnemers de ton willen schenken aan verenigingen waar ze zelf actief zijn. Zo kunnen meer mensen profiteren van het regenwater.”