Impressie van de warmtebuffer in Zuilenstein.
Impressie van de warmtebuffer in Zuilenstein. Foto: Eneco / OKRA

Nieuwegein verleent vergunning voor bouw warmtebuffer in de wijk Zuilenstein

Algemeen

NIEUWEGEIN • Nieuwegein heeft een omgevingsvergunning verleend aan Eneco voor de bouw van een warmtebuffer bij het warmteoverdrachtstation (WOS) Zuilenstein op de hoek Symfonielaan en de A.C. Verhoefweg. Dat staat in een brief van het college aan de Nieuwegeinse raad.

De buffer is cilindervorming en heeft een hoogte en diameter van circa 18 meter. Het is een opslagplaats voor warm water en moet duurzaam warmte gaan leveren aan het warmtenet.

Beroep
Begin dit jaar heeft er een ontwerpbesluit te inzage gelegen. In totaal zijn er drie zienswijzen ontvangen: twee van een actiegroep onder de naam Buz en één van een omwonende.

De drie zienswijzen die zijn ingediend, geven volgens het college geen aanleiding om het ontwerpbesluit aan te passen. Zij heeft daarom besloten de vergunning te verlenen.

Het besluit ligt vanaf 12 juli zes weken ter inzage op het stadshuis en is ook te raadplegen via deze website. Er is beroep mogelijk tegen het besluit.

Horizonvervuiling
De Nieuwegeinse gemeenteraad stemde vorig jaar in met de plannen voor de komst van een warmtebuffer, ondanks het verzet van een groep wijkbewoners. Zij gaven aan de ‘thermoskan’ te zien als horizonvervuiling.

“Op verzoek van de wijkbewoners is de buffer tien meter opgeschoven, zodat deze meer wegvalt achter het reeds bestaande gebouw van het WOS en de bomen”, zo valt te lezen op de website van Eneco. 

Verder zouden er bomen en struiken worden geplant om de buffer zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken.