Dokter in gesprek met een patiënt.
Dokter in gesprek met een patiënt. Foto: Aangeleverd

St. Antonius: ‘Inhalen uitgestelde zorg gaat niet zo snel als we graag zouden willen’

Algemeen

REGIO • Het inhalen van uitgestelde zorg in het St. Antonius gaat niet zo snel als gewenst. Dat meldt het ziekenhuis in een bericht op haar website. Veel mensen wachten nog op een afspraak, ingreep of behandeling. “In ons ziekenhuis ervaren we nog dagelijks de effecten van de coronapandemie.”

Desalniettemin is het St. Antonius er de afgelopen maanden in geslaagd om het aantal mensen dat wacht op een operatie met een derde terug te brengen. “We zijn blij dat dit is gelukt”, zo meldt het ziekenhuis.

Hoog ziekteverzuim
Het is nog altijd drukker in het St. Antonius dan voor de coronaperiode. Veel patiënten verblijven langer in het ziekenhuis, omdat het bij andere zorginstellingen ook druk is. “Hierdoor kunnen mensen na een ziekenhuisopname niet altijd snel terecht voor de juiste vervolgzorg”, zo meldt het ziekenhuis.

Tegelijkertijd is er in het St. Antonius sprake van een hoog ziekteverzuim van medewerkers en krapte op de arbeidsmarkt. “Het kost moeite voldoende nieuwe mensen te vinden en opleiding kost veel tijd. Dit alles zorgt ervoor dat we nog steeds alle zeilen bij moeten zetten om iedereen de juiste zorg te verlenen.”

Thuismonitoring
Dit doet het St. Antonius onder andere door het inzetten van nieuwe vormen van zorg, zoals telefonische en videoafspraken en thuismonitoring. “Hiermee kunnen we steeds meer patiënten thuis ziekenhuiszorg bieden. Dat is prettig voor die patiënten en we creëren ruimte in het ziekenhuis voor anderen.”

Ondertussen blijft het St. Antonius naar eigen zeggen “continu heel zorgvuldig per patiënt beoordelen of het medisch aanvaardbaar is om een ingreep uit te stellen.”

Nieuwe coronagolf
Daarnaast bereidt het ziekenhuis zich voor op een eventuele nieuwe coronagolf. Zo wordt er een aparte verpleegafdeling ingericht voor coronapatiënten. “En coronapatiënten kunnen na een behandeling steeds vaker snel naar huis met inzet van thuismonitoring.”

Zo hoopt het St. Antonius te voorkomen dat er bij een nieuwe coronagolf opnieuw veel andere ingrepen en behandelingen moeten worden uitgesteld.