Het loket 'Bij de Fortwachter', waar bezoekers versnaperingen kunnen kopen en informatie kunnen halen.
Het loket 'Bij de Fortwachter', waar bezoekers versnaperingen kunnen kopen en informatie kunnen halen. Foto: Louise Mastenbroek

Fortwachterswoning in Nieuwegein wordt koffiehuis, buitenplaats én B&B

Algemeen

NIEUWEGEIN • Ann de Vries was werkzaam in de evenementensector. Toen die in coronatijd volledig stil kwam te liggen, kwam er een oud idee naar boven drijven: een poffertjeszaak openen. Gestimuleerd door buurtgenoten - en uit verveling - pakte ze het plan op. Ann begon ‘de Kraam’, die momenteel staat aan de Marconibaan in de wijk Rijnhuizen. Van het een kwam het ander: inmiddels is Ann óók uitbater van de fortwachterswoning op Fort Jutphaas.

“Toen ik drie jaar geleden in Huis de Geer kwam wonen, was het eerste dat mijn straatgenoten tegen me zeiden: jij moet hier iets gaan organiseren”, aldus Ann. Er was groot weiland dat braak lag. Dat zou dé plek zijn. Ann: “Het leek me altijd al leuk iets authentieks, iets ambachtelijks te beginnen. Iets met liefde en aandacht.”

Ontmoetingsplek
Op een gegeven moment hadden buren een oude schietkraam gevonden. Dat leek ze wel iets waar Ann een ‘buurtbar’ in kon beginnen. “Er was dus helemaal geen vijfjarenplan. Alles kwam gewoon toevallig bij elkaar”, zegt Ann.

Ze is een tijd aan het klussen geweest en de financiering moest ook nog rond. De Kraam werd in december 2020 geopend, in het weiland. “Een ontmoetingsplek voor jong en oud”, zegt Ann. “Iedereen kon daar genieten van een oudhollandse lekkernij.” 

Helaas kon de poffertjeskraam niet in het weiland blijven staan. Met hulp van de gemeente Nieuwegein is de Kraam daarom naar de Marconibaan verhuisd, in de nieuwe wijk Rijnhuizen. Ann: “Daar blijven we tot oktober. Dan wordt daar gebouwd en moeten we weg.”

Luisterend oor
Door de Kraam heeft Ann Nieuwegein in korte tijd goed leren kennen. “Ik ben een luisterend oor geworden voor alle verhalen die in de lucht hangen”, zegt ze.

“In rap tempo ben ik wijzer geworden over de stad. Ik bemerk een bepaalde weemoedigheid waar ik een positieve draai aan kan geven. Er is maar een klein vonkje nodig om mensen weer trots te laten zijn op de stad.” 

Tekst gaat verder onder de video


‘Bij de Fortwachter’
Tijdens de zoektocht naar de huidige standplaats van ‘de Kraam’ kwam de gemeente Nieuwegein met een vraag: “We zoeken een uitbater voor de fortwachterswoning in Jutphaas. Is dat iets voor jou?” 

Daar hoefde pionier Ann niet lang over na te denken. Ze schreef een plan, dat kwam in de gemeenteraad en zo is ‘Bij de Fortwachter’ ontstaan. Ann: “Het is een koffiehuis, B&B en een buitenplaats.”

‘Plek waar iedereen zich welkom voelt’
Het koffiehuis is bedoeld voor ontmoeting, de B&B is op recreatie en toerisme gericht en de buitenplaats slaat op de sociaal-culturele insteek van de horecagelegenheid. “Het is ons doel hier, samen met de omwonenden, mooie dingen te gaan optuigen voor de buurt”, aldus Ann. “En we proberen een plek te zijn waar iedereen uit de stad zich welkom voelt.”

De vraag is waar behoefte aan is. “We zijn op zoek naar een logische verbinding tussen verleden, heden en toekomst. En dat zien we vooral in vergroening”, aldus Ann. Het fort heeft volgens haar een ecologische functie. “De bomen die hier groeien, de vegetatie, de waterfunctie die deze plek heeft: de vraag is hoe we hiermee bij kunnen dragen aan een groenere toekomst.” 

Ook de historie van de fortwachterswoning is volgens Ann waardevol. “Het is nodig om daar in Nieuwegein over te vertellen. Inwoners weten veel, maar veel ook niet.”

Informatiepunt
Naast een horecagelegenheid, wordt ‘Bij de Fortwachter’ straks ook een informatiepunt. Ann: “We willen als een soort VVV gaan functioneren. Dat is tweeledig: we geven informatie over fiets- en wandelroutes en activiteiten die er zijn, maar we willen ook een educatieve functie vervullen door wat te vertellen over deze plek en de stad. Dat is belangrijk om de geschiedenis levend te houden.”