• Zalm roken, een leuke uitdaging.
• Zalm roken, een leuke uitdaging. Foto: Marianka Peters

Gouda Waterstad 750

gouda •  Gouda maakt zich op voor het grootste nautische evenement van het jaar: Gouda Waterstad, dat van donderdag 28 tot en met zondag 31 juli wordt gehouden. 

Gouda Waterstad is al in 2019 begonnen met de voorbereidingen voor dit feest, dat oorspronkelijk in juli 2021 zou plaatsvinden. Helaas gooide ook hier corona roet in het eten. Echter, de voorbereidingen zijn gewoon doorgezet voor de organisatie in 2022.

Met Gouda Waterstad 750 ontvangt Gouda in het kader van het eeuwfeest een historische sail van ruim 200 historische schepen en zijn er tal van watergerelateerde activiteiten, volop muziek en oude ambachten op en rondom het water in de Goudse binnenstad.  Het hart van Gouda Waterstad 750 ligt bij de Museumhaven en het IJsselpark, waar  allerlei activiteiten plaatsvinden in de grachten en de singels.

Greep
Een greep uit de vele activiteiten: beleef de oude scheepvaarthistorie. Loop langs de banners en scan de QR-codes op je telefoon. Startpunt van de wandeling bevindt zich in het IJsselpark. Het is een wandeling van ongeveer 2,5 kilometer langs historische plaatsen, die herinneren aan de oude scheepvaart en handel in de stad. Een leuke toevoeging is de rondgang langs alle 200 schepen in alle grachten en singels van de binnenstad. 

Binnenkijken bij een varend woonhuis? Deelnemende schepen zijn herkenbaar aan een welkombord. Verder is er een oude scheepsambachtenmarkt en zijn er diverse demonstraties. Op de locatie Bogen kunnen bezoekers touwslaan, armbandjes maken; er is paling roken, een ijscoman en er worden demonstraties zand laden en lossen gegeven door een schip in de Museumhaven. Aan de Turfmarkt liggen zalmschouwen en is een zalmrokerij. Er zijn wateractiviteiten in de Fluwelensingel (Doelenbrug-Veerstal) en een schependans, gevolgd door de uittocht en vertrek. De boten varen op muziek in de Museumhaven richting de Kock van Leeuwensluis en de Mallegatsluis.

Meer informatie over het evenement is te vinden op de website:

q goudawaterstad750.nl