Bij een steekpartij op 22 april raakten drie personen gewond.
Bij een steekpartij op 22 april raakten drie personen gewond. Foto: Koen Laureij

'We pakken de burgemeester'

nieuwegein • "Ik ga naar burgemeester Backhuijs toe, die gaat dood. Ik heb niets te verliezen. Ik heb geen kinderen, ik heb niks. Ik wil ervoor sterven!”

Met deze en andere bedreigingen joeg de 51-jarige kroegbaas van ‘Me Eigen Cafe' in Nieuwegein de burgemeester de stuipen op het lijf. Dat schrijft RTV Utrecht. De man was woedend, omdat zijn café op 23 april op last van de burgemeester werd gesloten. De rechter veroordeelde hem eerder deze week tot een deels voorwaardelijke taakstraf en hij moet zich voor zijn agressieve uitbarstingen laten behandelen.

Steekpartij

De burgemeester gaf opdracht tot sluiting van café MEC nadat een dag eerder drie mensen gewond waren geraakt bij een steekpartij voor de deur van de zaak. Omdat heftige reacties werden verwacht, brachten drie boa's samen met de politie de boodschap over. De kroegbaas ging daarbij volledig door het lint. "Ik ga naar de burgemeester toe. Die gaat eraan. Ik heb niks te verliezen, wij gaan ons verenigen en dan gaan wij de barricade doorbreken”, riep hij onder meer tegen de boa's. Ook andere aanwezigen zouden heftig hebben gereageerd toen het café op last van Backhuijs dicht moest. Nadat de rust even leek wedergekeerd, uitte hij buiten tegen een politieman nieuwe dreigementen aan het adres van de burgemeester. "Morgen pakken wij die burgemeester aan met z'n allen. Ik ga wel een opstand regelen. We gaan met de club het gemeentehuis bestormen. We gaan de burgemeester bezoeken en als die die zilveren ketting om heeft, hem aan zijn ketting ophangen. Ik ga hem wel thuis opzoeken. Dit pikken we niet”, dreigde de cafébaas.

Zorgen over veiligheid

Via een app-groep zou de man nog hebben geprobeerd mensen te verzamelen om naar het stadhuis te gaan, maar dat werd uiteindelijk afgeblazen. Hij plaatste op Facebook een dag later ook nog beledigende berichten aan het adres van de burgemeester: “Politie schaam je kapot, dieper dan gisteren kunnen jullie niet zinken. En over de Burgemeester Bakhomo van Nieuwegein maar te zwijgen. Treed af zieke man.”
De boa’s die tijdens de sluiting van het café de kroegbaas aanhoorden, vonden de dreigementen dermate serieus dat ze de burgemeester waarschuwden. Die deed bij de politie aangifte, omdat hij zich grote zorgen maakte over zijn eigen veiligheid en die van zijn gezin. Dat er werd aangekondigd om Backhuijs thuis op te zoeken, maakte de situatie volgens het OM extra bedreigend.

Bedreiging van politici en (lokale) bestuurders wordt hoog opgenomen

‘Ik verdien straf’

De verdachte betuigde tegenover de rechter spijt voor de bedreigingen. Hij was woedend geworden toen het café, dat hij wilde verkopen, werd gesloten. Hij vond dat hij te ver was gegaan en straf verdiende, al was het volgens hem allemaal niet serieus bedoeld. De burgemeester had het volgens hem ook gewoon met hem kunnen uitpraten. Van een aantal van de doodsbedreigingen kon hij zich niet voorstellen dat hij die had geuit, zoals dat hij de burgemeester thuis zou opzoeken en aan zijn ambtsketting zou ophangen. Maar de rechter vond het niet aannemelijk dat een politieman, die een ambtseed heeft afgelegd, daarover zou liegen.

Bedreiging politici zeer ernstig

Het Openbaar Ministerie neemt bedreiging van landelijke en plaatselijke politici en bestuurders hoog op. Het komt steeds vaker voor en wordt ook steeds heftiger. Naast een taakstraf van 80 uur, eiste de Officier van Justitie een voorwaardelijke celstraf van een maand. De rechter vindt bedreiging van politici en andere publieke personen zeer ernstig, maar vond de eis van het OM te zwaar. Zij vindt het belangrijk dat de kroegbaas spijt betuigt en wil meewerken aan een verplichte behandeling om zijn agressie onder controle te houden. Zij veroordeelde hem tot 80 uur taakstraf, waarvan 30 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De man kan tegen de straf in beroep gaan.