Lekker doortrappen in de (fiets)regio

regio • In de gemeenten Houten, Nieuwegein en Veenendaal zijn de eerste Doortraproutes klaar. Het zijn toegankelijke fietsroutes van ongeveer 25 kilometer over ruime paden met onderweg veel groen.

Hier kunnen senioren genieten van een rustige fietstocht met weinig obstakels en relatief veilige oversteekpunten. In deze drie gemeenten zijn er nu in totaal zeven Doortraproutes klaar voor gebruik. Het landelijke programma Doortrappen, ontwikkeld door het Ministerie van I&W, wil dat senioren zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Daarvoor worden diverse activiteiten georganiseerd. Op dit moment telt onze provincie twaalf van zulke gemeenten. Tijdens de activiteiten kunnen de deelnemers bijvoorbeeld hun fiets laten checken door een fietsenmaker, oefeningen leren om fit te blijven, een fietsvaardigheidsparcours afleggen of samen een fietstocht maken.

Aantrekkelijke omgeving

De routes gaan over rustige wegen die het liefst autoluw zijn. Daarnaast zijn ze voldoende breed in verhouding tot de drukte op de wegen, wordt er gezocht naar ‘vergevingsgezinde' randen en bermen (waardoor een stuurfout niet meteen tot een ongeluk leidt) en staan er het liefst geen paaltjes of andere obstakels op de route. Op Doortraproutes liggen voornamelijk rustige kruispunten met voldoende zicht bij het oversteken. De routes voeren door een aantrekkelijke omgeving.

q  www.fietsersbond.nl