Bridge is niet eenvoudig, maar wie er eenmaal door wordt aangeraakt, wil niets anders meer.
Bridge is niet eenvoudig, maar wie er eenmaal door wordt aangeraakt, wil niets anders meer. Foto: EDvL

Bridge, als je er eenmaal mee begint...

 

nieuwegein • Bridgeclub Nieuwegein (BCN) viert feest! Het is 25 augustus vijftig jaar geleden dat de club is opgericht. In het kader daarvan wordt op de lustrumdag van 13.30 tot 16.30 uur een clinic gehouden in het Petanque Centrum, Galecopperzoom 1.

Geïnteresseerde Nieuwegeiners kunnen zo kennis maken met het bridgen. Aansluitend vindt daar een lustrumreceptie plaats, een viering voor vrienden en bekenden van de club. Voorzitter Evert van Linge vertelt over de beginjaren. “BCN was de eerste bridgeclub in Nieuwegein. Er werd gebridged op vrijdagavond, daar trokken we veel mensen mee van een jaar of 30 tot 40. Ook uit omliggende plaatsen. Andere groepen speelden op andere momenten, zo ontstonden er meer clubs. Zelfs een niet-roken vereniging.”

Niet elitair

In de loop der jaren is BCN gefuseerd met Geinig Slem en Bridgeclub Oudegein. Met circa 185 leden is BCN hiermee de grootste vereniging van Nieuwegein en een van de grootste van district Utrecht. Is het een elitaire sport? “Nee, dat niet.”, zegt van Linge. “Maar je moet wel goed kunnen nadenken, onthouden en ook inschatten. Het is een teamsport. Je speelt met een partner, je moet afspraken maken. Je moet bieden en daarna resultaat halen. Het is een wedstrijdsport. De uitslagen worden vergeleken."

Laagdrempelig

“We zien wel dat er een verschuiving komt van het competitieve element naar het sociale. Er is een verschuiving gekomen naar het spelen op de middag, ook vanwege de leeftijd van de mensen.”, vult Linda van Deventer, coördinator lustrumcommissie aan. Ook BCN heeft last gehad van de pandemie, met digitaal spelen en coronamaatregelen kon de club wel actief blijven. Van Deventer: "Maar in die periode hadden we weinig instroom van nieuwe leden, terwijl er ook mensen stopten. Een bridgedocent begeleidt de middag en bovendien zit er aan elke tafel een clublid om te helpen. Het is heel laagdrempelig. Als mensen geïnteresseerd zijn dan kunnen ze een beginnerscursus volgen, die begint in september.”

Voor informatie en aanmelden voor de clinic mail naar linda.vandeventer@telfort.nl of bel 030 6047729.