Fotograaf aan het werk in een urbex locatie. "De spanning en sensatie geven altijd wel iets extra's aan het fotograferen."
Fotograaf aan het werk in een urbex locatie. "De spanning en sensatie geven altijd wel iets extra's aan het fotograferen." Foto: Henk Post

Urbex fotografie: spanning en sensatie op onontdekte plekken

Algemeen

NIEUWEGEIN • Urbex fotografie is een trend die al een tijdje gaande is. Alleen weinig fotografen hebben het erover. De locaties blijven onder de pet, zodat zo veel mogelijk van de locaties in de originele staat blijft.

De werkgroep urbex fotografie van Fotogroep Fotogein reist geregeld af naar België waar je verlaten gebouwen, zoals een school vindt of een tandartspraktijk vindt. Alsof de patiënt zo terug kan komen. Of de kinderen weer verder gaan met de les. Ook hier in Nederland zijn verschillende verlaten locaties te vinden.

De ogen van Henk Post en Eric de Wit (bestuursleden van Fotogein) beginnen te glanzen zodra ze beginnen te praten over urbex fotografie. “Laatst waren we bij een huis waar allemaal politielinten omheen waren gespannen,” vertelt Henk. “De adrenaline begint te stromen. Je komt ergens waar je niet mag komen.” Eenmaal binnen glijdt de zon door de ramen van de vertrekken naar binnen en gaan de fotografen aan de slag. Iedere foto wordt gemaakt in de eigen stijl van de fotograaf.

Mooie ontwikkeling

Deze, en ook andere foto’s, worden besproken tijdens de wekelijkse bijeenkomsten van fotoclub Fotogein op maandagavond. “Welke techniek heb je toegepast? Wat zou je de volgende keer anders kunnen doen?”, vertelt Eric. “Ik heb hierdoor een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Dat maakt het voor mij erg leuk om lid te zijn van Fotogein. Het fijne is, dat als ik ergens niet uitkom er is altijd wel iemand is die je kan helpen.” Naast urbex heeft Fotogein werkgroepen voor Architectuur, Straatfotografie, Natuurfotografie, Documentaire Fotografie en Portretfotografie.

Onder de leden worden verschillende verkiezingen gehouden. Zo blijft de uitdaging aanwezig. Henk vertelt: “We hebben elk jaar de verkiezing van de beste portfolio en foto van het jaar. Doordat wij lid zijn van de Fotobond kunnen we ook meedoen met hun wedstrijden.” Ook worden er fotografen uitgenodigd om over hun werk te vertellen.

Fotografie is een hobby met heel veel facetten. “Juist dat maakt het lid zijn van Fotogein zo interessant,” geeft Henk aan. En iedereen die een foto maakt, is een fotograaf. Kennismaken met Fotogein?

Naomi Wijling