Riekie Tetteroo: "Het beter om gesprek met elkaar aan te gaan en te kijken naar wat mogelijk is."
Riekie Tetteroo: "Het beter om gesprek met elkaar aan te gaan en te kijken naar wat mogelijk is." Foto: Naomi Wijling

Riekie Tetteroo: opkomen voor het welzijn van de mens

Algemeen

NIEUWEGEIN • We leven in een wereld waarin mensen elkaar nogal eens gemakkelijk voorbij lopen. Onbekend maakt onbemind. Maar sommige mensen doen daar niet aan mee. Ze willen er zijn voor hun medemens en helpen waar ze kunnen als dat nodig is. Riekie Tetteroo is zo iemand. Een voorbeeld van empathie. En als het moet, trekt ze bij elke instantie aan de bel.

Riekie Tetteroo woont sinds een aantal jaar in de Muntenbuurt (omgeving winkelcentrum Muntplein) en had al snel contact met haar buurtgenoten. Ze reikt graag iemand de helpende hand. Dat is ze van thuis uit gewend. Het liefst wil ze dat medewerkers van verschillende organisaties op een strategisch punt in elke wijk van Nieuwegein zitten, zodat de Nieuwegeiners gemakkelijk naar een inloopspreekuur kunnen gaan en niet hoeven te bellen. “In Groningen en Utrecht wordt er al zo gewerkt.”

Allergisch voor onrecht

Riekie is opgegroeid in Utrecht. “Hier hingen de touwtjes uit de deur als we gingen buitenspelen. En was het normaal om de buurvrouw te helpen als ze ergens naar toe moest of we brachten een warme maaltijd. Je deed dat gewoon.” Het ondersteunen van de medemens is Riekie met de paplepel ingegoten door haar ouders. “Ik kan niet tegen onrecht en heb de drive om te helpen daar waar ik kan.” Zo ook laatst in het ziekenhuis. Een dame met beperkte mobiliteit werd naar een ziekenhuis in een andere plaats gestuurd. Dit was voor haar verre dan ideaal. “Ik ben opgestaan en heb gezegd dat deze dame het recht heeft om in dit ziekenhuis geholpen te worden. Uiteindelijk kon de afspraak Nieuwegein gemaakt worden.”

Heel veel uitzoeken

In de paar jaar dat ze nu in de Muntenbuurt (wijk Batau) woont, zijn er al aardig wat mensen die haar hebben benaderd voor ondersteuning. “Door schade en schande ben ik door de jaren heen heel wat wijzer geworden in de wet- en regelgeving,” vertelt Riekie. “Velen geven op als ze bijvoorbeeld een ‘nee’ krijgen op hun vraag vanuit de zorgverzekering. Terwijl er vaak wel recht op hebben.” Hoe zij deze kennis allemaal heeft vergaard? In de uren die Riekie moest wachten in de wachtkamers van het ziekenhuis heeft ze veel gesprekken gehoord en gevoerd met andere mensen. “Ik stapte dan gewoon op ze af om meer van het onderwerp te horen.” Maar ook zoekt ze zelf heel veel uit.

Onderling begrip

Sinds kort is Riekie ook actief als inwoner van Nieuwegein binnen de Adviesraad Sociaal Domein. “Ik wil graag dat organisaties zich meer gaan verbinden met de mensen in de wijken, samenwerken. En dat kun je doen door medewerkers van al die organisaties op één plek in iedere wijk te laten werken”, geeft Riekie aan. “Ik denk dat een wijkteam dat bestaat uit bijvoorbeeld medewerkers van Geynwijs, Burgerzaken, MOvactor, WIL, maar ook de wethouder van de wijk, kan bijdragen in de verbinding, begrip onderling en samenwerking.” En daarom is ze al in gesprek met de verschillende organisaties.

In Utrecht en Groningen werken ze al op deze manier; elke wijk heeft een eigen wijkteam. Mensen lopen binnen op een inloopspreekuur en kunnen direct hun vraag stellen. “Vanuit mijn functie bij de Adviesraad ga ik naar Groningen toe om te kijken hoe ze daar te werk gaan,” zegt Riekie. Deze uitkomsten neemt ze dan mee naar het overleg van de Adviesraad. Vanuit daar wordt gekeken naar de volgende stappen.

Oplossingen bedenken

Riekie kijkt ook al naar de toekomst. “We weten dat er steeds meer ouderen komen. Er is dus meer hulp nodig. We weten ook dat mensen een vrijwilligersbijdrage mogen ontvangen. Dus waarom kijken we dan niet wat daarin mogelijk is?” Vele praktijkervaringen en oplossingen deelt ze al met menig directeur van een organisatie en met de wethouders. “Ze zijn erg blij dat ik deze informatie met ze deel.” Riekie ziet ook dat er beweging komt in de organisaties. “We kunnen allemaal een mening hebben, maar komen met oplossingen werkt beter.”

Naomi Wijling