Boetregen op de brug tijdens werkzaamheden

nieuwegein • Het aanpassen van de trajectcontrole ter bescherming van wegwerkers op de Galecopperbrug (A12) bij Nieuwegein heeft in een maand tijd duizenden boetes opgeleverd. Volgens de verkeersafdeling van het Openbaar Ministerie zijn er 5264 overtredingen geconstateerd. De maximumsnelheid bij de Galecopperbrug is verlaagd naar 70 kilometer per uur. De aangepaste trajectcontrole vanwege wegwerkzaamheden was een primeur en ging op 4 juli van start. “Dat was iets later dan gepland omdat de bebording nog op orde gemaakt moest worden”, zegt een woordvoerder.

Gemiddeld

Afgezet tegen het aantal passanten overtrad in de eerste maand gemiddeld 1,1 procent van de bestuurders de maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. In het weekend ligt het gemiddelde hoger dan doordeweeks: 1,75 procent tegen 0,78 procent. “Dat kan onder meer komen doordat woon-werkverkeer meer bekend is met de situatie en er gewend aan is.” Het overtredingspercentage is vergelijkbaar met andere trajectcontrolesystemen. De Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) is tevreden over de aanpassing op de Galecopperbrug. “Het merendeel van de bestuurders houdt zich goed aan de maximumsnelheid, wat ten goede komt aan de veiligheid van de wegwerkers.”


Een koele, groene tuin, beter voor mens en milieu

nieuwegein • Verlang je ook naar de schaduw van bomen en de koelte van water? Weet je dat je door allerlei eenvoudige maatregelen je tegeltuin kan omtoveren in een groene oase? Door tegels uit de tuin te halen, de schutting te vervangen voor een heg, meer bomen, meer (wilde) planten en meer gras wordt het minder warm in en om je huis. Bovendien kan het regenwater van heftige onweersbuien beter weglopen door de grond. Het is tijd voor aanpassingen aan een veranderend klimaat. In Nieuwegein hebben we vooral last van hele heftige regenbuien en hete dagen. Veel inwoners hebben er al iets aan gedaan, zoals de aanleg van een tuintje langs de gevel van het huis, meer groen in de tuin of een groen dak. Dat is hard nodig, want de tuinen van Nieuwegein zijn heel belangrijk om de stad leefbaar te houden.

Hoe groener hoe beter

Een groen dak helpt wateroverlast voorkomen, doordat het na een heftige regenbui water opslaat en langzaam afvoert. De gemeente Nieuwegein geeft bijvoorbeeld subsidie voor groene daken. Hoe meer groen, hoe beter het water kan wegstromen. Een watervriendelijke tuin is voor minstens 60 procent beplant. Het regenwater kan in de groene zachte bodem wegstromen. Bovendien houden planten de tuin koel op hete dagen. U kunt denken aan waterdoorlatende of -afstromende bestrating, een waterdoorlatend terras, vijvers, infiltratieputten en regentonnen. Dus wat ga jij dit jaar doen aan een klimaatproof Nieuwegein? Het mag klein of groot zijn. Kijk op de website voor tips.

q  www.nieuwegein.nl