Rick Baan, de trotse slotenmaker van Nieuwegein.
Rick Baan, de trotse slotenmaker van Nieuwegein. Foto: Louise Mastenbroek

Bekroonde slotenmaker Rick Baan maakt je huis veilig

Algemeen

NIEUWEGEIN • Onlangs is Rick Baan, slotenmaker LockTight, uitgeroepen tot het beste Politie Keurmerk Veilig Wonen bedrijf zonder personeel.

Elke twee jaar is er een Veilig Wonen dag, waar alle vakmannen uit Nederland kunnen meedingen naar de prijs. Nieuwegeins Rick kwam daar als winnaar uit. Uiteraard is Rick blij met de prijs, maar belangrijker vindt hij het keurmerk. Als een woning aan alle voorwaarden voldoet wordt een certificaat afgegeven. En stickers voor op de ruit, die geven aan dat er aandacht is besteed aan de inbraakwerendheid van de woning.

Niet de eerste de beste nemen

Bij Veilig Wonen gaat het om meer dan het juiste hang- en sluitwerk. Er wordt gekeken naar rookmelders op alle etages, sinds 1 juli ook in bestaande bouw verplicht. Verlichting op deuren beneden. Een lamp die aangaat kan de buren misschien alarmeren. “Het keurmerk geeft 80 tot 90 procent garantie dat je inbraak kunt voorkomen. Helemaal kan niet. Je moet zelf de deuren afsluiten, lamp aan, de logische dingen. Het is voor je veiligheid en woongenot. In de meeste gevallen kom ik gelukkig preventief. Maar als er ingebroken is, is het een puinhoop. Een inbraak wordt niet voor niets een high impact crime genoemd. Het doet iets met je veiligheidsgevoel, zeker bij kinderen. Bel 112 als je het idee hebt dat er ergens wordt ingebroken.”

De gemeente organiseert, samen met de politie, informatieavonden in straten of een wijk waar veel ingebroken is. “Daar ben ik ook vaak bij betrokken om te laten zien wat je kan doen. De gemeente kan vluchtroutes dichtzetten met hekjes, dan moet je wel afremmen met je scooter. Straatverlichting is belangrijk. De politie kan zich vaker laten zien, maar ook vragen beantwoorden. Die zijn bereikbaar om iets met signalen te doen.”

Ook sociale controle is van belang. “Laat de buren een oogje in het zeil houden als je op vakantie bent. Whats App groepen werken goed. Zet je vakantiefoto’s niet meteen op social media. Geef geen reden door te laten zien wat je aan het doen bent. En neem niet de eerste de beste slotenmaker in de arm. Adverteren was vroeger duur, nu bouw je een website, die gaat groeien en dan ben je goed vindbaar. Het kan er mooi uit zien, maar vaak word je slecht geholpen. Dan moet ik komen om alles te herstellen. Dan ben je nog een keer dat bedrag kwijt. Informeer eerst in je eigen netwerk.”

Louise Mastenbroek