De Nieuwegeinse ruitersportvereniging De Rijnruiters viert dit jaar haar 80-jarig bestaan.
De Nieuwegeinse ruitersportvereniging De Rijnruiters viert dit jaar haar 80-jarig bestaan. Foto: Aangeleverd

Rijnruiters vieren tachtigjarig bestaan

nieuwegein • De Nieuwegeinse ruitersportvereniging De Rijnruiters viert dit jaar haar 80-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt zaterdag 24 september voor leden en oud-leden op De Put aan de Groenendael - al jarenlang de thuishaven van de jubilerende vereniging - een Boerenbal georganiseerd.

Wie wil komen, maar nog geen persoonlijke uitnodiging heeft ontvangen, wordt verzocht een mailtje naar beagroeneveld@psvderijnruiters.nl te sturen.

De vereniging van voorzitter Dorella van Putten mag dan inmiddels tot de tachtigers behoren, bij de club bruist het nog steeds van de activiteiten. Die hebben allemaal plaats in de manege aan de Groenendael. Daar werd ooit een fraaie buitenbak aangelegd en een rijhal gerealiseerd van veertig bij twintig meter. Iedereen die belangstelling heeft voor de ruitersport kan bij De Rijnruiters terecht. Er worden al jarenlang lessen gegeven voor dressuur, springen en mennen.

In de beginjaren veertig was daar in Jutphaas en Vreeswijk nog geen sprake van. Toen was men voor het beoefenen van de paardensport aangewezen op de vereniging De Stichtse Ruiters in De Bilt. In die tijd kende men het gebruik van de paardentrailers nog niet en moest men onder het zadel langs de weg, wat heel veel tijd in beslag nam. 

De heren J.B. ten Hout, Minus Doornekamp en Wim Bax namen vanuit deze achtergrond het initiatief om in Jutphaas een landelijke Rijvereniging op te richten. En zo ontstond op 23 april 1942 de Rijnruiters. De oprichtingsvergadering had plaats in de woning van Mirus Doornekamp. Aanvankelijk werd geoefend op het oude schoolplein in het oude Jutphaas en wat later op een oefen-locatie in die gemeente. Uiteindelijk - op 23 november 1945 - leidde dat tot de oprichting van De Voornruiters. De Rijnruiters werden verder geleid door de heren Mirus Doornekamp, Wim Bax, Bertus Peek en Wim de Vor. Zij zorgden er door middel van een aantal activiteiten voor, dat er wat geld in de kas kwam. 

In die periode werd lesgegeven door diverse instructeurs. Dat gebeurde op een terrein van Rijkswaterstaat. Dankzij Cor Heijman werd het terrein vlak gemaakt en 'De Put' gedoopt. Hier floreert de vereniging nog altijd.