Met zelfgemaakte bootjes het water op

nieuwegein • Bij de Museumwerf wordt op 3 september de zogenaamde ‘Pieremachocheltocht’ georganiseerd. Dit is een ludiek evenement waarbij deelnemers op hun zelfgemaakte en versierde bootje, vlot - of iets anders wat blijft drijven - door Vreeswijk varen.

De tocht start om 11.00 uur vanaf de Museumwerf “met een spetterende tewaterlating”, zo laat de organisatie weten. Daarna neemt het Romeinse schip Fiducia de bootjes op sleeptouw richting hartje Vreeswijk. Eenmaal door de Oranjebrug zullen de drijvende knutselwerken op eigen kracht naar de eerste kolk van de Oude Sluis varen. 

Deelnemers zijn voorafgaand aan de tocht welkom bij de Museumwerf om aan hun varende bouwsels te werken. Inschrijven voor het evenement kan via de website www.invreeswijk.nl. De Pieremachocheltocht wordt georganiseerd in het kader van 'Bootjesdag' in Vreeswijk. Op die dag worden er ook nog andere activiteiten georganiseerd, speciaal voor kinderen. 

Zo kunnen 3 tot 6-jarigen voor een vaartochtje zelfstandig het water op in zogenaamde ‘handraderbootjes'. Verder kan er worden geknutseld, is er een schminkkraam aanwezig en kunnen de kinderen - en hun ouders - in het museum de wereld van de binnenvaart en de techniek verkennen via een ‘speel-en-doe-route'.

De Museumwerf organiseert dit jaar géén werfweekend, zoals werd gedaan vóór de coronapandemie. Op 3 september wordt tevens de ‘Authentieke Dag’ georganiseerd in Vreeswijk, waarop liefhebbers van antieke auto’s brommers en vrachtwagens hun hart op kunnen halen.