• Fietsen in de Hooge Boezem achter Haastrecht.
• Fietsen in de Hooge Boezem achter Haastrecht. Foto: Janet de Graas

Veel Hollandser wordt het niet

De start is in Schoonhoven, waar het op zomerse dagen als deze altijd extra goed toeven is. De terrassen zijn open en het kost best moeite om ze links te laten liggen. Maar ja, anders schiet het niet op natuurlijk. De dijk op richting Ammerstol, waar opvalt hoe laag het water van de Lek staat. Dit dijkgedeelte werd recent nog verstevigd, maar kan vandaag op zijn lauweren rusten. Net voor Ammerstol schieten we rechts omlaag het karakteristieke Broekselaantje in. Wie hier woont, heeft het winnende lot uit de loterij getrokken…
Dan even opletten, want de provincialeweg moet worden overgestoken. Buiten de zomervakantie om is dit nog een hele uitdaging, maar vandaag gelukkig appeltje-eitje. Je fietst hier het stiltegebied in ten oosten van Bergambacht. Vogels is alles wat je hoort en af en toe een snorrende elektrische fiets. Een jonge waterfuut doet driftige pogingen om zijn moeder bij te houden, terwijl een gezin heeft plaatsgenomen op een picknickplaats te midden van al dit moois. Ze blijken uit Duitsland te komen en vinden het hier ‘super schön'. "Dit is Nederland, zoals wij ons dat voorstellen”, klinkt het. Toeval of niet, ook de volgende groep heeft een internationale achtergrond. De twee stellen komen uit Damme, bij Brugge, en praten plat-Vlaams. De overeenkomst tussen het Belgische en Duitse gezelschap: allen hebben ze -heel verstandig- een helm op.
Verder dan maar: via de even indrukwekkende Kadijk en Moeraswederik -veel Hollandser wordt het niet- fiets je de Benedenberg op. Hier werden onlangs als daad van boerenprotest tientallen knotwilgen omgezaagd, een actie die landelijk tot commotie leidde. Nog steeds wappert menig boerenprotestvlag in de wind. In polder Middelblok -onder Gouderak- weet je niet waar je moet kijken. Het Zuid-Hollands Landschap heeft hier een luilekkerland voor (water)vogels gecreëerd en daarmee ook voor vogelspotters en andere natuurliefhebbers. Genieten dus. Zo vinden ook de grazers -inheems en uitheems- die de fietsers nieuwsgierig gadeslaan. Nog zo'n paradijs vinden we even verderop, de Hooge Boezem achter Haastrecht. Ook hier past als bezoeker slechts een bewonderende kreet, maar vooral stilzwijgen over al dat moois. Al be- en verwonderend gloort Zilverstad Schoonhoven alweer, waar alle indrukken kunnen worden verwerkt met een koude traktatie.
Moraal van het verhaal: pak de fiets en kom naar de Krimpenerwaard. De route 'Van Schoonhoven naar Gouda' van het Zuid-Hollands Landschap is te downloaden via www.zuidhollandslandschap.nl. Online zijn nog veel meer fietsroutes in de Krimpenerwaard te vinden en natuurlijk is een eigen tocht via het knooppuntensysteem zo uitgezet.