Lunchpauzelezing Tol

Lunchpauzelezing

nieuwegein • Gemeentearchivaris Kaj van Vliet geeft op donderdag 22 september van 12.15 tot 13.00 uur een lunchpauzelezing in bibliotheek De tweede verdieping. De lezing gaat over zijn recente onderzoek naar de werking van de vroegere tolheffing in 't Gein en Vreeswijk, die pas eind achttiende eeuw werd afgeschaft. 

Negenhonderd jaar geleden werd de Vaartsche Rijn gegraven als vaarweg voor schepen vanaf de Rijn en de Lek naar Utrecht. De aanleg was een direct gevolg van de afdamming van de Rijn bij Wijk bij Duurstede in 1122. Eeuwenlang werd dit kanaal druk bevaren en alle schepen die passeerden moesten verplicht tol betalen in ’t Gein, en later, na de aanleg van de Nieuwe Vaart ook in Vreeswijk. Hoe ging deze tolheffing in zijn werk en wat was de samenhang met de Utrechtse tol, waarvoor de tarieven in 1122 voor het eerst werden vastgelegd?

De lunchpauzelezing is een samenwerking met de Historische Kring Nieuwegein. De toegang is gratis. De bibliotheek serveert koffie, thee en een krentenbol. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek.

q www.detweedeverdieping.nu