Afbeelding
Foto: RTV Utrecht / Roos van Bijnen
MET VIDEO

Bakkie koffie met de Nieuwegeinse raad: ‘Dit zou eigenlijk iedere dag moeten’

Algemeen

NIEUWEGEIN • Voor wie het heeft gemist: het was donderdag de Dag van de Democratie. En in Nieuwegein vinden ze dat zó belangrijk, dat zij er een hele week aan wijden, schrijft RTV Utrecht. Daarom kunnen inwoners daar al de hele week koffiedrinken met raadsleden. En dat is wel nodig, want veel Nieuwegeiners gaan niet naar de stembus. “De kloof tussen de politiek en de burger wordt steeds groter; dat moet júist niet.”

Verse koffie? Check. Een paar raadsleden die - gewapend met de ideeënbus - klaar staan om met inwoners te praten? Check. Kortom: het ‘feest van de democratie’ is er klaar voor, bij winkelcentrum Galecop. Maar niet álle inwoners lijken erg geïnteresseerd om met de raad te praten. 

‘Wilt u een kopje koffie?’
Aan Sevim Aksakal, raadslid voor het CDA, zal het in ieder geval niet liggen. “Goedemiddag! Kan ik u namens de raad een kopje koffie aanbieden?”, roept ze vrolijk rond. En na een paar keer ‘nee’ gehoord te hebben, is het toch raak. “O, ik wil heel graag wat zeggen”, aldus een inwoner. “Die piepende tram, hè. Daar moet toch gewoon wat aan gedaan worden?”


Om dat soort gesprekjes gaat het deze week. Dat de raad weer weet wat er allemaal speelt. En natuurlijk, zegt Aksakal, ze hoort veel van familie en vrienden. “Maar er is nog zoveel meer waar we iets aan kunnen hebben. Hoe meer we weten en horen, hoe meer we eraan kunnen doen. Des te belangrijker dus dat we met inwoners praten. Eigenlijk zou het iedere dag moeten.” 

Juist Nieuwegein is misschien een passende plek voor de week van de Democratie. Burgemeester Frans Backhuijs vreesde het afgelopen gemeenteraadsverkiezingen al: “Ik denk dat we weer niet boven de 50 procent uitkomen”, zei hij over de verwachte opkomst. En hij had gelijk. Slechts 42 procent van zijn inwoners ging naar de stembus, een absoluut dieptepunt. 

Dineren met de raad
Werk aan de winkel, dus, voor de raadsleden. Aksakal hoopt dat de kloof tussen burgers en lokale politici kleiner kan worden. Dat er weer meer vertrouwen komt. Collega-raadslid Victor Goulmy (Lokale Vernieuwing) ziet anderzijds dat veel inwoners het ook wel gewoon prima vinden. “Dat hoor je veel. Dat ze zeggen: het zal allemaal wel. Maar als je ze hier aanspreekt, merk je al snel dat er tóch meer speelt dan ze denken. En daar hebben we wat aan.”

Vanavond - op de dag van de Democratie - gaat het zelfs nog een stapje verder dan koffie. Dan kunnen inwoners dineren met de raadsleden. “We hopen dat inwoners doorhebben dat politiek veel spannender is dan je denkt”, aldus Aksakal. “Raadsvergaderingen en de voorbereidingen daarvoor, dat is allemaal openbaar. Dat weten een hoop mensen niet. Terwijl iedereen echt van harte welkom is.”

Beter dan een enquête
Inwoners merken ondertussen op dat dit ‘koffiemomentje’ niet alleen deze week zou moeten gebeuren. “Nee”, zegt een inwoonster, “dit werkt veel beter in het echt dan al die stomme enquêtes. Die vergeet je weer in te vullen, en face to face kan je gemakkelijker zeggen wat je écht denkt. Dat mag in Nieuwegein nog wel een stukkie beter.”  

Bron: RTV Utrecht, Roos van Bijnen