Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Nieuwegeinse PvdA uit zorgen over gevolgen hoge energieprijzen voor sport- en cultuursector

Algemeen

NIEUWEGEIN • De Nieuwegeinse PvdA maakt zich zorgen over de gevolgen van de hoge energieprijzen voor de sport- en cultuursector. Want blijven sport en cultuur wel toegankelijk en betaalbaar genoeg voor iedereen? En is er straks nog een even groot en divers aanbod aan sportverenigingen en culturele activiteiten in Nieuwegein? Dat vraagt PvdA-raadslid Emiel Holterman zich af.

“Het ontgaat niemand dat energieprijzen de pan uitrijzen. Niet alleen huishoudens, maar ook sportverenigingen en culturele instellingen hebben te maken met deze explosief stijgende kostenpost”, aldus Holterman.

Moeilijke keuzes
Hij sprak verschillende vrijwilligers van sportclubs in de stad die nu al of binnenkort voor moeilijke keuzes staan. “Bestuurders van deze verenigingen zien vaak geen andere mogelijkheid dan de contributie te verhogen”, aldus het PvdA-raadslid. “Een radeloos bestuurslid vertelde me dat het geld toch ergens vandaan zal moeten komen, terwijl de vereniging tegelijkertijd vreest voor ledenverlies.”

Voor de fractie van de PvdA in Nieuwegein zijn deze signalen aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan het college. “Sportverenigingen en culturele instellingen zijn maatschappelijk van te groot belang om ze om te laten vallen. Dat mogen we niet laten gebeuren”, zegt Holtermann.

Noodfonds
De partij vraagt onder meer aan het Nieuwegeinse college hoe ze sport en cultuur toegankelijk wil houden voor álle inwoners. Daarnaast wil de PvdA weten of het college sportclubs en aanbieders van culturele activiteiten financieel kan ondersteunen bij het opvangen van de gestegen kosten.

Ook vraagt de Nieuwegeinse PvdA-fractie of het college op landelijk niveau een signaal af wil geven aan het kabinet om aandacht te vragen voor de problematiek. Daarnaast vraagt de partij of het college bij de regering aan wil dringen om met spoed een noodfonds in te stellen, zodat de verengingen die de energierekening niet kunnen betalen overeind kunnen blijven.