De Doorslagsluis in Nieuwegein.
De Doorslagsluis in Nieuwegein. Foto: archief

Werkzaamheden aan Doorslagsluis in Nieuwegein: verkeer in Herenstraat gestremd

Algemeen

NIEUWEGEIN • Het waterschap gaat de Doorslagsluis in Nieuwegein renoveren en ervoor zorgen dat er meer water door kan. De werkzaamheden aan de sluis starten op 3 oktober en hebben gevolgen voor de omgeving en het verkeer op de Herenstraat waarlangs de sluis ligt. 

Zo is voor doorgaand gemotoriseerd verkeer de Herenstraat gedurende de hele uitvoering - van 26 september tot en met eind mei 2023 - gestremd. De omleidingsroute is met borden aangegeven. Woningen, winkels en bedrijven blijven bereikbaar. 

Geluid, trillingen en stof
Ook zal de omgeving tijdens de uitvoering hinder kunnen ondervinden van de werkzaamheden in de vorm van geluid, trillingen en stof. De aannemer heeft volgens het waterschap vooraf maatregelen getroffen om de hinder te minimaliseren.

Om de veiligheid van de fietsers te garanderen is een korte omleidingsroute ingesteld bij Huis de Doorslag. Op het deel van de Herenstraat waar wel fietsverkeer mogelijk is, worden verkeersregelaars ingezet om voor zowel de bewoners als de passanten een veilige doorgang te houden.

Achterstallig onderhoud
“Om extra water aan te kunnen voeren naar West-Nederland, zijn aanpassingen nodig aan de Doorslagsluis in Nieuwegein”, meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. “Deze historische sluis kampt met achterstallig onderhoud en vormt een knelpunt in de aanvoerroute van extra water naar het westen.”  

Het waterschap gaat de sluis daarom renoveren en ervoor zorgen dat er meer water door kan.

Klimaatbestendige Wateraanvoer
In droge tijden voert het waterschap extra zoetwater aan naar West-Nederland om daar de verzilting tegen te gaan. “Dat doen we met de KWA, de Klimaatbestendige Wateraanvoer. Een deel van dat water stroomt via de Doorslagsluis in Nieuwegein naar het westen. De huidige sluis is al een tijdje niet meer in gebruik, maar is wel een knelpunt voor de wateraanvoer.”

Reden voor het waterschap om de sluis te gaan restaureren, als onderdeel van de capaciteitsuitbreiding van de hele KWA.