Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Gratis reanimatielessen bij St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein

Algemeen

NIEUWEGEIN • Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein verzorgt op vrijdag 14 oktober van 10.30 tot 16.00 uur gratis reanimatielessen. Deze duren 45 minuten: een kwartier instructie gevolgd door een half uur oefenen. 

Jaarlijks krijgen in Nederland 17.000 mensen te maken met een acute hartstilstand. Bij bijna de helft wordt een reanimatiepoging ondernomen. In driekwart van de gevallen zijn het omstanders die beginnen met de reanimatie voordat een ambulance arriveert. 

AED’s
Er is al veel vooruitgang geboekt de laatste vijftien jaar in de hulpverlening aan mensen met een hartstilstand. Het aantal AED’s (automatische Externe Defibrilator) is enorm toegenomen. Deze apparaten kunnen met een stroomstoot het hart weer op gang brengen.

Daarnaast zijn hulpdiensten zoals brandweer en politie beter geïnstrueerd en is het net HartslagNu-netwerk opgezet waarin vrijwilligers oproepbaar zijn om te reanimeren bij een hartstilstand in hun omgeving. Via de smartphone worden mensen die zich hiervoor hebben aangemeld in geval van iemand met een hartstilstand in hun omgeving geïnstrueerd. Een deel verleent direct hulp, een ander haalt de dichtstbijzijnde AED. 

Snelheid
Snelheid is cruciaal. Bij inzet van een AED bij een hartritmestoornis die hiervoor vatbaar is, is de overlevingskans 50 tot 70 procent. Elke minuut later daalt de overlevingskans met 10 procent. Bedenk daarbij dat een ambulance gemiddeld acht tot tien minuten aanrijtijd heeft.

Meer AED’s en meer mensen die kunnen reanimeren hebben ervoor gezorgd dat het overlevingspercentage van een hartstilstand de afgelopen vijftien jaar is gestegen van 9 naar 23 procent. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein wil dit percentage verhogen door op 14 oktober de hele dag reanimatielessen te verzorgen.

Aanmelden
Aanmelden voor de lessen kan via deze website