Piet de Heer in zijn snoepkraam op Cityplaza.
Piet de Heer in zijn snoepkraam op Cityplaza. Foto: Louise Mastenbroek

Piet van de snoepkraam stopt ermee

nieuwegein • De snoepkraam van Piet de Heer op de zaterdagmarkt op Cityplaza is een begrip voor velen. Niet verwonderlijk, want Piet staat er al sinds de oprichting van de markt veertig jaar geleden. Hij was 13 toen hij op de markt begon met werken. Nu is hij 72 en is het tijd om de kraam over te dragen. Toch blijft Piet achter de schermen betrokken.

“Ik begon bij een baas. We verkochten snoep, koek en banket", aldus Piet. "Toen ik 18 was, vond hij me te duur worden en moest ik voor mezelf beginnen. Ik ben toen met alleen snoep verder gegaan. Dat is ook makkelijker met inkopen, dat kan namelijk overal. Van een bakkerij ben je afhankelijk.”

Praatje

Piet heeft altijd met veel plezier gewerkt en met veel vaste klanten een band opgebouwd. Hij weet precies wat mensen kopen of wat iemand nodig heeft. “Ik ken mijn klanten. Sommige mensen komen van een andere markt, die herken ik aan het gezicht of de stem. Er is altijd een praatje. In sommige families ken ik drie generaties. Je hoort veel persoonlijke verhalen. Daar vraag ik een volgende keer dan naar. Dat is je kracht. Net zo goed als er altijd zijn, in weer en wind, mensen moeten op je kunnen rekenen.”

Chocolade

Specialiteit van de kraam is de seizoenchocolade, die wordt in eigen atelier door Piet zijn vrouw gemaakt. “Daar zijn we sterk in. Met een speciale wens kan je ook bij ons terecht. We maken van alles. Voetballetters, kinderletters, chocoladeletters met een hele naam erop. Soms moet er zoveel op dat we zeggen: we gaan aan de zijkant verder.” 

Je kan het zo gek niet bedenken of het kan van chocola gemaakt worden. Komt de een voor een letter, een ander levert een hele lijst in. Ook bedrijven weten de kraam te vinden met speciale wensen. Een bedrijfslogo? Geen probleem. Niet alleen de chocola, ook de marsepein komt uit eigen atelier. 

Op de markt werken betekent lange dagen maken. “Ik ben hier ’s ochtend om vijf uur, alles moet netjes klaar liggen", zegt Piet. Ik werk dan tot vijf uur 's middags en ben om zes uur thuis." Het is volgens hem goed om nu te stoppen: "Ik ben 72, maar als ik zaterdagavond thuis kom dan voel ik me 100."

Piet gaat de gezelligheid missen, maar is blij blij met de overname door Marco Neumann: "Ik geef het met liefde aan hem over. Ik ga straks helpen in het atelier met de chocola maken. We willen zo samen de kwaliteit en service blijven garanderen. Ik wens Marco veel succes en plezier. Ik kijk terug op mooie jaren en wens iedereen het allerbeste.”

Louise Mastenbroek