De kledingbank aan de Vredebestlaan in Nieuwegein.
De kledingbank aan de Vredebestlaan in Nieuwegein. Foto: Aangeleverd

Enorme drukte bij Kledingbank Nieuwegein: ‘In deze omvang hebben we het nog nooit meegemaakt’

Algemeen

NIEUWEGEIN • Het was een drukte van belang vorige week dinsdag bij de Kledingbank in Nieuwegein. Zo druk zelfs, dat de vrijwilligers besloten maatregelen te treffen. “De maatregelen zijn streng, maar voor ons gevoel kunnen we even niet anders”, zegt Nelly Daas. Ze is niet te spreken over het gedrag dat de bezoekers vertoonden.

Na het verruilen van de zomer- voor de winterkleding, ging de kledingbank in Nieuwegein vorige week dinsdag voor het eerst weer open. De vrijwilligers wisten echter niet wat ze zagen: “Er was echt een toeloop van mensen”, zegt Nelly. “We probeerden niet meer dan tien bezoekers binnen te laten, maar mensen liepen gewoon door.”

Tassen volgeladen
Bezoekers waren volgens haar aan het duwen en trekken. “We konden roepen wat we wilden, maar het werd gewoon genegeerd. Daarbij werden de tassen zo ontzettend volgeladen met kleding, dat er geen beginnen aan was om de kleding te tellen en af te tekenen op de kaarten. In deze omvang hebben we het echt nog nooit meegemaakt.”

Er werd zoveel meegenomen, dat de vrijwilligers tussendoor extra kleding moesten ophangen om de gaten te vullen. “Normaal gesproken doen we dat pas aan het eind van de ochtend”, zegt Nelly. “Het was niet leuk werken dinsdag. Vrijwilligers zeiden na afloop: hier heb ik geen zin meer in. Ze vroegen zich af waarvoor ze het nog doen. En dat is ook begrijpelijk, want je wordt gewoon omver gelopen.” 

Mensen lopen weg
De kledingbank geeft herbruikbare kleding aan mensen die het nodig hebben, maar het zelf niet kunnen betalen. Mensen die de kledingbank bezoeken, mogen per persoon 10 stuks bovenkleding en 7 stuks onderkleding uitzoeken. Nelly: “Er komen hier gezinnen met 9 kinderen. Als je dat keer 11 doet, dan kom je uit op aantallen die voor ons niet te behappen zijn.”

Er is volgens haar een groep mensen die zoveel mogelijk kleding wil hebben, gewoon omdat ze daar recht op hebben. Ze is bang dat mensen die de ondersteuning van de kledingbank écht nodig hebben, hierdoor niet meer komen. “Als mensen die het moeilijk hebben hier voor de deur staan en zien hoe het er aan toegaat, dan lopen ze weg. Dat vinden wij heel erg, want dat is juist de groep die wij zo graag willen bereiken.”

Maatregelen
Vandaar dat de vrijwilligers van de kledingbank zich genoodzaakt voelden om maatregelen te treffen. “Bezoekers mogen tijdelijk nog maar één keer per week langskomen, zodat iedereen de kans krijgt om bij wijze van spreken een goede winterjas te scoren”, zegt Nelly. Daarnaast mag iedereen maar 3 kledingstukken per persoon meenemen. Verder laten de vrijwilligers maar zeven mensen per keer de winkel binnen, om het overzicht te kunnen waarborgen.

Dankzij de maatregelen ging het er afgelopen donderdag een stuk rustiger aan toe bij de kledingbank. “We konden het heel goed handelen”, zegt Nelly. “Bij sommige mensen moet je iets meer geduld opbrengen om de regels duidelijk te maken.” Van mensen die zich niet houden aan de regels, wordt de kledingkaart ingetrokken. Ze zijn dan het hele seizoen niet meer welkom.

Hoe het kan dat het afgelopen dinsdag ineens zo druk was, is onduidelijk. De kledingbank heeft de afgelopen tijd niet meer aanmeldingen gekregen dan normaal.