Links de fietslus over het Zuidstedeviaduct en daarnaast de vlakke route via de Zoomstede, waar ook auto’s mogen rijden.
Links de fietslus over het Zuidstedeviaduct en daarnaast de vlakke route via de Zoomstede, waar ook auto’s mogen rijden. Foto: Fietsersbond Nieuwegein

GroenLinks Nieuwegein maakt zich zorgen over veiligheid fietsomleidingsroute Doorslagzone

Algemeen

NIEUWEGEIN • GroenLinks maakt zich zorgen over de veiligheid van de fietsomleidingsroute in de Doorslagzone. Het gaat specifiek om de rijbaan ter hoogte van de Zoomstede, waar zowel autoverkeer als fietsverkeer samen gebruik van maken. 

"De scherpe bocht in het fietspad en de snelheid waarmee de fietsers de bocht ingaan leveren onveilige situaties op. Het is een lastig en onoverzichtelijk kruispunt", aldus GroenLinks-raadslid Rien van Keulen.

Lees ook: "Nieuwegeinse Fietsersbond vreest valpartijen op omleidingsroute langs Doorslagzone"

Maatregelen
Hij stelde donderdag - tijdens de Avond voor de Stad - vragen aan het college over de fietsomleidingsroute. Van Keulen wilde onder meer weten hoe het college de ‘onveilige situatie’ gaat aanpakken en monitoren en welke maatregelen ze gaat nemen.

Daarnaast vroeg het raadslid of het een optie is om het autoverkeer tijdelijk te bannen uit de Zoomstede op het specifieke kruispunt, zodat het veilig is voor fietsers.

Tekst gaat verder onder de tweet

Verkeersregelaars
Wethouder Marieke Schouten bevestigde dat er sprake is van een onveilige situatie en dat de gemeente daar ook klachten over heeft gekregen. Verder gaf ze aan dat er inmiddels maatregelen zijn genomen in de vorm van verkeersregelaars die bij het kruispunt staan.

De wethouder zei bovendien dat er momenteel wordt gekeken hoe dit punt op korte termijn veiliger kan worden gemaakt. Ze wilde echter nog niet zo ver gaan om het autoverkeer helemaal uit de Zoomstede te bannen: "Ik vind het daarvoor nog te vroeg."

Lees ook: "Tijdelijk fietspad gaat dicht vanwege start woningbouw Doorslagzone in Nieuwegein"