Wethouder Paul van Ruitenbeek van gemeente Houten houdt de vlag omhoog samen met Dirk de Kruif, CFO van het St. Antonius.
Wethouder Paul van Ruitenbeek van gemeente Houten houdt de vlag omhoog samen met Dirk de Kruif, CFO van het St. Antonius. Foto: St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis ontvangt certificaat voor duurzaamheid

Algemeen

REGIO • Het St. Antonius Ziekenhuis heeft sinds vandaag het zilveren certificaat voor duurzaamheid. Dat is een initiatief van de ‘Milieuthermometer Zorg’ en de Stichting Milieu Keur (SMK) om de zorg te verduurzamen. Het ziekenhuis behoort nu tot een selecte groep van tien ziekenhuizen in Nederland die dit certificaat behaalden. 

Omdat de provincie Utrecht deelname van zorginstellingen stimuleert, was gedeputeerde Huib van Essen van de provincie Utrecht bij de uitreiking aanwezig. Door verschillende wethouders uit de regio werden in totaal 5 certificaten uitgereikt, gevolgd door een rondleiding. Op het dak van locatie Utrecht werden de zonnepanelen bewonderd.

Koploper
Met bijna 4800 zonnepanelen op de daken van de ziekenhuislocaties, is het St. Antonius al jaren koploper op het gebied van energietransitie. En het ziekenhuis doet meer dan energie besparen alleen om een bijdrage te leveren aan een gezonde leefomgeving.

Zo worden ook eisen gesteld aan toeleveranciers om producten zo duurzaam mogelijk te produceren. Onder de noemer ‘Duurzaam Antonius’ daagt het St. Antonius haar medewerkers uit om met ideeën te komen hoe afval te verminderen, verspilling te voorkomen en CO2-uitstoot te verlagen.

Bezorging op fiets
Zo bezorgt het ziekenhuis sinds kort in de stad Utrecht medicatie op de fiets bij mensen thuis. Dat is niet alleen handig voor patiënten, maar het scheelt ook CO2-uitstoot. Patiënten hoeven nu niet naar de apotheek van het ziekenhuis te komen om medicijnen op te halen.

Coördinator duurzaamheid in het St. Antonius, Magda Barnhoorn: “Binnen het St. Antonius is veel enthousiasme voor duurzame initiatieven. Steeds meer afdelingen en medewerkers willen graag bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Niet alleen thuis maar ook vanaf hun werkplek.”


Teamhoofd IC en verpleegkundig onderzoeker Ineke van der Pol over het terugbrengen van verspilling van materialen. - Foto: St. Antonius Ziekenhuis

Wegwerpmaterialen beperken
Onder de noemer ‘Groene OK/IC’ zijn medewerkers erin geslaagd de hoeveelheid wegwerpmaterialen en daarmee de afvalstroom flink te beperken. Teamhoofd IC en verpleegkundig onderzoeker Ineke van der Pol: “We waren gewend infuus- en drukmeetsystemen elke vier dagen te vervangen.”

Uit nog te publiceren onderzoek zou blijken dat eens per week ook voldoende is, zonder nadelige effecten voor de gezondheid van patiënten. “Door deze wijziging gebruiken we nog maar één derde van de hoeveelheid infuus- en drukmeetsystemen, vloeistofzakken, verbandmaterialen en aansluitmiddelen in de bijbehorende verpakkingen”, aldus Van der Pol.

Terugverdientijd
Gedeputeerde Energietransitie Huib van Essen onderstreept het belang om juist zorginstellingen te verduurzamen: “Omdat ziekenhuizen 24 uur per dag zorg leveren, hebben ze automatisch hoge energierekeningen: verlichting en verwarming staan 24 uur per dag aan.”

Investeren in energiebesparende maatregelen loont volgens hem meer dan ooit, gezien de snel stijgende energieprijzen. “Heel goed dus, dat het St. Antonius al flink op weg is, want de terugverdientijd is ineens een stuk korter.’’