Sluis van de Hollandse Waterlinie met lichtprojecties.
Sluis van de Hollandse Waterlinie met lichtprojecties. Foto: Aangeleverd

Lichtprojecties op de Oude Sluis

nieuwegein • De Oude Sluis in Nieuwegein staat op zaterdagavond 15 oktober in de schijnwerpers. Er worden dan lichtprojecties getoond en verhalen over heden, verleden en toekomst van dit waterwerk verteld. Dit in het kader van het evenement ‘We Sluiten de Linies’ dat draait om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Oude Sluis in Nieuwegein is volgend jaar 700 jaar oud en speelde een cruciale rol in zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Via de sluis werd en wordt nog steeds water uit de Lek ingelaten. Niet meer om land onder water te zetten en de vijand tegen te houden, maar om de grachten en singels van Utrecht en de Vecht van vers water te voorzien.

Waterschapsmedewerkers vertellen hoe dat in z’n werk gaat en wat ze bij hoogwater doen om de Lekdijk te beschermen. In de schotbalkenloods is klassieke live muziek en verhalenvertellers brengen het verhaal van de waterlinie tot leven.

Ook elders in de waterlinie, in de gebieden van vier andere waterschappen, is er van alles te zien en te beleven. Op vier avonden op totaal dertien plekken kunnen kunnen mensen het gratis evenement bezoeken. Het volledige programma is te vinden op www.wesluitendelinies.nl.