Het bouwterrein langs kanaal de Doorslag in Nieuwegein.
Het bouwterrein langs kanaal de Doorslag in Nieuwegein. Foto: Julia Koster

Woningbouw langs de Nieuwegeinse Doorslag in volle gang: dit merk jij ervan

Algemeen

NIEUWEGEIN • De woningbouw in het centrum van Nieuwegein langs het kanaal de Doorslag is sinds begin oktober in volle gang. Er komen vier duurzame woongebouwen met 452 huur- en koopwoningen. De gemeente heeft maatregelen genomen om veilig te kunnen bouwen en overlast te verminderen. 

Welke maatregelen dat zijn en wat je ervan merkt, lees je in dit artikel.

Omleiding voor fietsers
Allereerst is het Brugpad sinds 3 oktober afgesloten. In plaats daarvan gelden er omleidingsroutes. Er is bijvoorbeeld een nieuw pad aangelegd waardoor fietsers vanaf de kant van City het Zuidstedeviaduct op kunnen fietsen. Zo kunnen ze van de ene naar de andere kant van het water fietsen en hun route vervolgen.  

Lees ook: “GroenLinks Nieuwegein maakt zich zorgen over veiligheid fietsomleidingsroute Doorslagzone”

Heioverlast beperken 
Daarnaast wil de gemeente heioverlast te beperken. Daarom komt er een buffer tussen het heiblok en de heipaal - die ook over de paal valt. Deze moet gaan werken als een geluidsscherm.

Verplaatsing markt
Verder blijft de zaterdagmarkt op het Stadsplein, maar schuift deze wel een stukje op naar het politiebureau. Dit om bouwen en boodschappen doen goed samen te laten gaan.

Smallere vaarroute 
Door de bouwwerkzaamheden wordt de doorgang voor de scheepvaart in het kanaal de Doorslag smaller. Schepen kunnen elkaar daardoor niet passeren. Boeien in het water moeten dit aangeven.

‘Crashdecks’
Rond het bouwterrein bevinden zich zogenaamde ‘crashdecks’. Dat zijn overkappingen die voetgangers, fietsers en automobilisten rond de bouwplaats en voor theater DE KOM moeten beschermen tegen vallende voorwerpen.

Duidelijk bouwterrein
Het bouwterrein wordt afgebakend en heeft een eigen in- en uitrit. Een portier moet ervoor zorgen dat het bouwtransport snel door kan rijden.

2025
Naar verwachting zijn de woningen aan het Doorslagkanaal in 2025 klaar. In de vier gebouwen komen 94 sociale huurwoningen, 145 middenhuurwoningen en 213 overige woningen vrije sector huur en koop. In de gebouwen zijn twee plekken voor cafés of restaurants, en op de binnen- en daktuinen komt veel ruimte voor groen.

Lees ook: “Bouw van ruim 400 woningen in Nieuwegein mag doorgaan van RvS”