Het Kidscafé wint de innovatieprijs 'Kwispel' van Stichting Robijn.
Het Kidscafé wint de innovatieprijs 'Kwispel' van Stichting Robijn. Foto: Esther Groenenberg

Kinderopvang in Nieuwegein opent zijn deuren én ontvangt gelijk innovatieprijs

Algemeen

NIEUWEGEIN • Een nieuwe kinderopvanglocatie in Nieuwegein opende deze week haar deuren én kreeg ook nog een innovatieprijs van 2.500 euro. Het gaat om het ‘Kidscafé’, een buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen die in de bovenbouw zitten. De BSO bevindt zich in basisschool De Meander.

Het Kidscafé is een gezamenlijk initiatief van basisscholen De Meander en De Veldrakker, in samenwerking met ‘Naschoolenzo’: een organisatie die huiswerk- en studiebegeleiding verzorgt. 

Ontspanning én leren
Het initiatief won ‘De Kwispel’ - een prijs van Stichting Robijn - vanwege het ‘innovatieve en sociale karakter van het project’. Het Kidscafé combineert namelijk ontspanning na schooltijd met leerzame activiteiten voor leerlingen van groep 7 en 8 ‘tegen zeer beperkte kosten’.

“Zo zorgen we ervoor dat alle leerlingen de mogelijkheid krijgen om leeftijdsgenoten te ontmoeten én extra te oefenen met leeractiviteiten, ongeacht hun thuissituatie”, zegt directeur van De Meander Annemieke Verweij. 

‘Nog nooit eerder gezien’
“Dit gun je alle kinderen”, zegt Marko Hermeler, interim bestuurder van Stichting Robijn. “Het Kidscafé is een plek om samen plezier te maken en vaardigheden op te doen die je straks een extra goede start geven in het voortgezet onderwijs. Een initiatief zoals dit heb ik nog niet eerder gezien.”

Voorbereiding op voortgezet onderwijs
Esther Wagenmakers van Naschoolenzo nam het initiatief voor het opzetten van het Kidscafé. Zij verzorgt de inhoudelijke invulling van de middagen. “We gaan op een persoonlijke, leerzame en creatieve manier aan de slag met wat de leerlingen op school geleerd hebben.”

Daarnaast worden de kinderen in kleine groepjes voorbereid op het voortgezet onderwijs, door te leren plannen, te leren leren en verantwoordelijkheid te leren nemen voor hun eigen werk.

Uitbreiding
Het Kidscafé is nu nog speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van De Meander en De Veldrakker, maar een uitbreiding is in de toekomst zeker denkbaar.

Directeur van De Veldrakker Eelco Dam: “Het zou mooi zijn als we het Kidscafé in de toekomst kunnen openstellen voor bovenbouwleerlingen van meer basisscholen, want ieder kind verdient de beste kans op een goede start in het voortgezet onderwijs.”