Stadstheater DE KOM in Nieuwegein.
Stadstheater DE KOM in Nieuwegein. Foto: Henri van Gelder

Nieuwegeins theater kleurt een week lang groen om Iraanse vrouwen te steunen

Algemeen

NIEUWEGEIN • Stadstheater DE KOM kleurt vanaf vandaag een week lang groen uit steun voor Iraanse vrouwen. De partijen CDA, PvdA, ChristenUnie, Lokale Vernieuwing en de VSP dienden hiertoe een motie in tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag. 

De motie werd in de gemeenteraad overwegend positief ontvangen en is met brede steun aangenomen. Volgens de indieners staat het zelfbeschikkingsrecht van het Iraanse volk - en in het bijzonder Iraanse vrouwen - onder druk en is een uiting van steun daarom passend.

Erasmusbrug in Rotterdam
Nieuwegein heeft nog geen openlijke steun betuigd. Het theatergebouw leent zich hier volgens de politieke partijen goed voor. Het verlichten van het gebouw zou gemakkelijk, snel en tegen zeer geringe kosten kunnen.

Over de hele wereld wordt steun betuigd aan het Iraanse volk, onder meer door het afknippen van haar en het groen verlichten van objecten. Eerder werd de Erasmusbrug in Rotterdam al groen verlicht. 

Mahsa Amini  
Aanleiding voor de steunbetuigingen is de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij werd in Iran door politiegeweld om het leven werd gebracht, omdat ze zich niet goed zou hebben bedekt. Hierop braken protesten uit: niet alleen in Iran, maar ook in andere landen op de wereld.

De kleur groen is gekozen, omdat deze kleur vorig jaar op International Human Rights Day is gekozen als kleur om internationale solidariteit te tonen. Daarbij wordt de kleur groen op sociale media gebruikt om aandacht te vragen voor Mahsa Amini.