Impressie Parkeergarage Zuid in Nieuwegein.
Impressie Parkeergarage Zuid in Nieuwegein. Foto: ©Ballast Nedam ©wUrck ©Moss

Nieuwegeinse raad stelt ruim 1 miljoen beschikbaar voor bouw duurzame parkeergarage

Algemeen

NIEUWEGEIN • De Nieuwegeinse raad stelt een krediet van ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van ‘Parkeergarage Zuid’. De parkeergarage, die naast het Zuidstedeviaduct komt, moet de groenste en duurzaamste parkeergarage van Nederland worden. 

Met de toezegging van de raad krijgen de gemeente Nieuwegein en de aannemer Ballast Nedam groen licht om aan de slag te gaan. Het geld moet gebruikt worden voor het uiteindelijke ontwerp van de parkeergarage. Hiermee wordt een eerste begin gemaakt met de bouw.

550 parkeerplekken
Parkeergarage Zuid komt dus naast het Zuidstedeviaduct. Ingeklemd tussen het St. Antonius Ziekenhuis met bijbehorende parkeergarage, de warmtecentrale en het water van de Doorslag. Op de plek wordt nu achter een slagboom geparkeerd.  

De parkeergarage moet ruimte bieden aan ruim 550 parkeerplekken. Hiervan zijn er circa 237 bestemd voor toekomstige bewoners van CityPromenade: de nieuwbouw naast het Stadshuis en Theater De KOM. De bouw hiervan gaat eind oktober van start.

2.100 nieuwe woningen
Wethouder Ellie Eggengoor: “Bij duurzaamheid denk je niet direct aan het bouwen van een parkeergarage. We blijven in onze stad ook zeker stimuleren om lopend, met de fiets of met het OV naar onze binnenstad te komen.”

Toch is Parkeergarage Zuid volgens haar nodig. “De komende jaren groeit de stad. In City alleen al komen meer dan 2.100 nieuwe woningen. Dat vraagt om meer parkeermogelijkheden om de stad, ook tijdens piekmomenten, leefbaar en bereikbaar te houden.” 

‘Groene steppingstone’
Thom Hienekamp, directeur van Ballast Nedam: “Wij zijn ontzettend trots dat wij het ontwerp mogen maken voor dit ambitieuze project. Naast duurzaam en met verantwoordelijk gebruik van bouwmaterialen, wordt deze garage een groene steppingstone voor flora en fauna.”

Als het ontwerp voor Parkeergarage Zuid klaar is, zijn ook de kosten bekend. De bouw van de parkeergarage kan beginnen als de gemeenteraad instemt met de kosten voor de bouw. Dit besluit wordt verwacht in maart 2023.