Afbeelding
Foto: Historische Kring Nieuwegein/Museum Warsenhoeck

Schoolplaten te zien in Museum Warsenhoeck

nieuwegein • In Museum Warsenhoeck is op woensdag 12 oktober een tentoonstelling geopend met als titel ‘Schoolplaten uit Museum Vreeswijk’.

De schoolplaten zijn afkomstig uit de twee opgeheven lagere scholen in Vreeswijk: de Openbare Lagere School Vreeswijk en de RK Barbaraschool, later de Vriezenwijk. Ze stonden in twee grote kisten in het onlangs opgeheven Museum Vreeswijk en zijn nu in het bezit van Museum Warsenhoeck. 

"Heel veel Nieuwegeiners die op één van die twee scholen zaten, kennen de schoolplaten dus uit hun eigen schooltijd" meldt het museum. "Dat is op zich al een reden om ze te laten zien, te vertellen hoe ze toen werden gebruikt en waardoor dat gebruik aan het eind van de jaren ’50 van de vorige eeuw ophield."

Er is een vergrote versie van de schoolplaat van 'Koekkoek' gemaakt met daarvoor een schoolbankje uit de jaren dertig. In dat bankje kunnen bezoekers zichzelf opnieuw, als ware het een schoolfoto, laten fotograferen. Of kunnen de schoolkinderen van nu zich samen met een grootouder laten fotograferen. Voor de kinderen is er een vooroorlogs schortje om aan te trekken, of een blauw kieltje. 

De expositie loopt tot en met 4 december. Museum Warsenhoeck is te vinden in het Natuurkwartier.