Het riviercruiseschip MS Serena.
Het riviercruiseschip MS Serena. Foto: Aangeleverd

Nieuwegein verleent vergunning voor aanmeren vluchtelingenschip

Algemeen

NIEUWEGEIN • Het college heeft een vergunning verleend voor het tijdelijk aanmeren van een opvangschip voor 100 vluchtelingen én het realiseren van voorzieningen op de kade aan de Vreeswijksestraatweg. Dat valt te lezen in een brief van het college aan de Nieuwegeinse raad.

Begin september werd duidelijk dat het college het opvangschip aan wilde laten meren in het Merwedekanaal, nabij de Vreeswijksestraatweg. De boot blijft liggen tot 1 maart 2023.

Lees ook: “Nieuwegeinse wijk Merwestein moet plaats bieden aan opvangschip voor 100 vluchtelingen”

Gevoelig
Het opvangschip komt tegenover het Cals College. De middelbare school heeft daarom een bijeenkomst georganiseerd voor de ouders van leerlingen.

“Tijdens deze bijeenkomsten is gebleken dat de komst van het opvangschip op deze locatie gevoelig ligt en vragen oproept”, zo staat in de brief van het college. “We hebben geprobeerd deze vragen zoveel als mogelijk te beantwoorden.”

Het schip dat zal aanmeren is overigens niet de MS Serena, zoals eerder gecommuniceerd, maar de MS Princess.

Lees ook: “Nieuwegeiners verdeeld over komst vluchtelingenschip”

Bezwaar
Belanghebbenden hebben zes weken de tijd om bezwaar in te dienen tegen het besluit. Dit betekent echter niet dat de inwerkingtreding van het besluit wordt uitgesteld.

Het besluit heeft namelijk direct rechtskracht, wat betekent dat het schip mag aanmeren en dat de voorzieningen op de kade gerealiseerd mogen worden. 

Om de inwerkingtreding van het besluit uit te stellen is het nog mogelijk om - na het indienen van een bezwaarschrift - een voorlopige voorziening aan te vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland.