Wethouder Ellie Eggengoor opende het eerste 'circulaire' bankje in Nieuwegein.
Wethouder Ellie Eggengoor opende het eerste 'circulaire' bankje in Nieuwegein. Foto: Aangeleverd

Eerste ‘circulaire’ bankje onthuld in Nieuwegein, gemaakt door middelbare scholieren

Algemeen

NIEUWEGEIN • Wethouder Ellie Eggengoor onthulde vrijdag bij het Meanderpark van woningcorporatie Portaal het eerste ‘circulaire’ bankje van Nieuwegein. De zitbank is ontworpen door Woerdense studenten en gefabriceerd door Nieuwegeinse scholieren. Alle materialen zijn al eens eerder gebruikt. 

De samenwerking is onderdeel van het ‘Sterk Techniekonderwijs-programma’ (STO), waarin door vmbo en mbo onderwijsactiviteiten op poten worden gezet om jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Samenwerken met het bedrijfsleven is daar een belangrijk onderdeel van. 

In de STO-regio Woerden, Montfoort, IJsselstein en Nieuwegein is er in verschillende samenstellingen gewerkt aan dit bankje.

TU Delft
Twee studenten van de TU Delft maakten een duurzaam ontwerp met circulair hout en beton. Ze betrokken leerlingen van het Oosterlicht College in Nieuwegein en ROC Midden Nederland bij het project.

Door projectonderwijs is samen met de Woerdense TechnoHUB en de bedrijven de circulaire bank daadwerkelijk gerealiseerd.

Gastlessen
Leerlingen van het Oosterlicht College hebben verschillende gastlessen gevolgd op de Tech Campus in Nieuwegein. Ze hebben geleerd wat gerecycled beton is, hoe je circulair hout bewerkt en hoe je een eigen logo kunt laseren.

Ook zijn ze op bezoek geweest bij de gemeente Nieuwegein voor de wet- en regelgeving. Daarna zijn ze in gesprek zijn gegaan met de bewoners van woningcorporatie Portaal over de plaatsing van het bankje.

Klimmen en klauteren
Mensen kunnen op het bankje zitten, maar het doel van de ontwerpers was ook om de zitbank vooral niet saai te maken voor kinderen. Zij kunnen er op klimmen en klauteren. Dat gebeurde afgelopen vrijdag, bij de onthulling, al direct.

In totaal worden er meerdere bankjes gemaakt voor de regio. Vier bankjes komen in de kernen van de gemeenten Woerden, Kamerik, Zegveld en Harmelen te staan ter gelegenheid van ‘Woerden 650 jaar stadsrechten’. Op zaterdag 15 oktober werd de eerste bank in Woerden onthuld.