Linda van Rossum met haar boek 'Marley en de magische levensboom'.
Linda van Rossum met haar boek 'Marley en de magische levensboom'. Foto: Louise Mastenbroek

Meditatieboek voor kinderen

nieuwegein • Dit meditatieboek voor kinderen is onlangs verschenen. Het bevat zeven meditaties, allemaal geschreven vanuit Linda's kat Marley.

Linda werkt als kindercoach, holistisch gezinstherapeut en geeft meditatielessen aan kinderen en jongeren. In het voorjaar is ze haar eigen praktijk gestart als kindercoach. Met kinderen werken was altijd haar droom, omdat ze open en ontvankelijk zijn, humor hebben en vaak heel eerlijk en oprecht zijn. “Het leek me leuk meditaties te schrijven. Meditaties zijn toch ook een vorm van coaching. Ik was er mee bezig in coronatijd en kreeg er zelf veel energie van. Ik ging het ook doen met kinderen en zag hoe die er op reageerden. Toen moest het een boek worden.”

Linda’s zwarte kat Marley - die ze ooit adopteerde omdat ze het in het oude huis niet fijn had - is de grote inspiratiebron geweest. “Kinderen zijn verbonden met het dierenrijk. Een kat mediteert eigenlijk de hele dag, rustig aan. Een kat spiegelt vaak, geeft liefde, staat voor zelfliefde. Ik dacht: Als ik nou kinderen een boodschap kan geven vanuit een kat, dan pakken ze dat eerder op. In elk verhaal dat verteld wordt staat een boodschap. Hoe kan je ervoor zorgen dat je jezelf goed voelt? Uiteindelijk schijnt de zon altijd voor jou, hoe kan je dat gevoel zelf naar boven halen?” 

Daarnaast staan er zeven ‘kattenbelletjes’ in het boek. Oefeningen die kinderen gedurende de dag kunnen inzetten. Ademhalingsoefeningen. Handen op de buik leggen, een paar keer goed ademhalen. Je voeten stevig op de grond zetten waardoor je stabieler wordt. “Mindfull eten. We zijn best gewend het naar binnen te schrokken of voor de televisie te eten. Geniet ook eens van je eten, ben er ook dankbaar voor. Dat zijn toch de boodschappen die ik kinderen wil meegeven.”

In de huidige maatschappij ziet Linda dat overprikkeling alleen maar erger wordt. Er zijn veel kinderen met angsten en problemen, ook in scholen. “Kleine kinderen zijn vaak al overprikkeld. Ze zijn druk met 30 kinderen in de klas. Ik heb deze meditaties gegeven op scholen. Kinderen vinden het geweldig. Ik lees een verhaal voor, ze kunnen het heel goed visualiseren. Ze zien het voor zich. Als je alles met liefde benadert dan komt het goed. Dat is wat ik ze mee wil geven. Kinderen zijn onderling zo hard, dat is ongelooflijk." 

Even niets doen vinden kinderen volgens Linda vaak fijn. "Vaak zijn ze heel moe daarna. Liefst willen ze dan slapen. Dat zegt iets over de vermoeidheid waar kinderen mee zitten. Er moet meer op scholen gebeuren om rustmomentjes te creëren. Maar ook thuis met ouders. In coronatijd vonden veel mensen het wel lekker met het gezin samen dingen te doen. Mooi keerpunt, dacht ik. Maar daarna is iedereen weer in de stress en drukte geschoten. Continu grote veranderingen, er is geen stabiliteit. Ik denk niet dat dat goed is. Ik zie dat kinderen veel last hebben met communiceren. Niet alles durven te vertellen aan hun ouders. Ik denk dat dat te maken heeft met drukte. Te weinig tijd voor elkaar.”

Kleine kinderen zijn vaak al overprikkeld. Ze zijn druk met 30 anderen in de klas.

Werken met jongeren is een ander verhaal, zegt Linda. "Dan ga ik wat meer de diepte in op bijvoorbeeld pesten, mishandeling, zelfbeschadiging. Dat neemt ontzettend toe onder jongeren. Ik ga de discussie aan. Pesters hebben ook een issue. Je ziet mooie discussies ontstaan in de klas. En een meditatie kan dan voor verbinding zorgen. Het helpt om je innerlijke rust te vinden. Helder te worden in je hoofd, jongeren zijn dat vaak een beetje kwijt op het moment. Ze lopen vast in alles. Dat is erger en wordt alleen maar erger."

Zelfbeschadiging begint volgens Linda vaak onschuldig. "Maar het gaat van kwaad tot erger. Waarom? Omdat de hulp er in Nederland niet is, je staat lang op een wachtlijst, je komt er niet in. Als een kind begint met zelfbeschadiging, bijvoorbeeld om pijn weg te nemen, wordt het vervolgens een gewoonte, dan voel je het al niet meer zo. Ze kunnen te diep snijden, daardoor ontstaan problemen. Maar dan ben je al veel te laat.”