Wijkbewoners kregen tijdens de gelegenheid om vragen te stellen over de drie mogelijke locaties van een proefafsluiting op de Batauweg.
Wijkbewoners kregen tijdens de gelegenheid om vragen te stellen over de drie mogelijke locaties van een proefafsluiting op de Batauweg. Foto: Naomi Wijling

Onvrede over proefafsluiting Batauweg

nieuwegein • De gemeente wil als proef een verzinkbare paal plaatsen op de Batauweg om het autoverkeer daar te verminderen. Om wijkbewoners, winkeleigenaren en andere belanghebbenden hierover in te lichten, organiseerde de gemeente onlangs een informatieavond. Hieruit bleek dat het nieuws voor de meesten nogal een verrassing was.

Tijdens de inloopavond werden de drie mogelijke locaties van de proefafsluiting weergeven op borden: ter hoogte van het Muntplein, de Nedereindseweg of de Walnootgaarde. Daarnaast konden er vragen gesteld worden aan de gemeente en medewerkers van een verkeerskundig adviesbureau. 

Sommige mensen zeiden het niet eens te zijn met de afsluiting. Ze gaven aan dat dit een plan is dat na zoveel jaar weer is afgestoft. Het voelt voor de mensen als kiezen tussen drie kwaden en ze zijn er zeker van dat er andere oplossingen te vinden zijn om de veiligheid te verbeteren. 

De aanwezige wethouder Ellie Eggengoor gaf aan dat één van de aandachtspunten uit de Mobiliteitsvisie de verkeersveiligheid is. Daarom gaat 'de knip' in de Batauweg er volgens haar komen. Daarnaast wordt de snelheid op de weg over een paar jaar aangepast en de bushaltes worden verplaatst, zodat de fietsers niet meer in de dode hoek zitten.

Enkele winkeliers van winkelcentrum De Gaarde gaven aan dat een paal ter hoogte van de Walnootgaarde betekent dat ze problemen gaan krijgen met de aanvoer van de producten. Wijkbewoner Riekie Tetteroo, op haar beurt, zei: "Ga wijkbewoners niet treiteren. Er zijn meer oplossingen dan deze knip. Mensen mogen zich ook zelf verantwoordelijk gaan voelen voor de veiligheid."

Twee vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) waren ook aanwezig. Zij vroegen zich vooral af of hun vrijwilligers - waarvan er veel in de wijk Batau wonen - met de knip nog wel snel op de kazerne kunnen komen. De VRU wil graag dat er een oplossing komt.

Naomi Wijling