Sandra van Wijk en Elsie Reiziger in DE KOM.
Sandra van Wijk en Elsie Reiziger in DE KOM. Foto: Louise Mastenbroek

Muziekfestival vanwege 10-jarig bestaan

nieuwegein • Stadstheater DE KOM aan het Stadsplein bestaat dit jaar tien jaar. Dat wordt gevierd door het hele theaterseizoen een feestje te organiseren op de tiende van de maand. Op 10 november is het feest met het Kunstencentrum en de KunstKombinatie: dan wordt tussen 17.00 en 22.00 uur op de vierde etage 'Muziekfestival DE KOM' gehouden.

Het Kunstencentrum biedt van alles op het gebied van toneel, dans, musical, muziek en beeldende kunst voor jeugd en jongeren tot 21 jaar. De KunstKombinatie is een docentencollectief dat kunsteducatie aanbiedt voor volwassenen.

“We hadden al langer de wens die twee een keer te bundelen in een evenement en dan is dit natuurlijk een goed moment”, zegt Sandra van Wijk, coördinator cultuureducatie en -participatie van het Kunstencentrum. “Het is ook een mooi moment om te vieren dat we op zo’n waanzinnig goed geoutilleerde plek zitten.” 

Elsie Reiziger, docent saxofoon, beaamt dat volmondig. “Ik werk ook op andere locaties, maar in DE KOM zijn we echt verwend. We zijn trots op het mooie gebouw.”

De week van het festival is het samenspelweek in het Kunstencentrum. Docenten kunnen leerlingen dan koppelen aan leerlingen van andere disciplines, waardoor kleine formaties ontstaan, die de 10de optreden. 

Het programma biedt daarnaast ruimte voor jamsessies en improvisaties. Sandra: “We hebben een Classic Café, Jam en Jazz Café, een Pop Café en open stage. Je kunt ter plekke je instrument pakken en iets gaan doen. Dat hoeft niet van tevoren met de docent afgesproken te zijn. Alles in een losse sfeer. Het gaat om samenspel van jong en volwassen. Dat programma moet elkaar ook overlappen. Ontmoeten, versterken, uitdagen en elkaar inspireren, daar gaat het om.”

Iedereen kan die avond gratis binnen lopen. Verschillende bands en popkoren staan op het programma, waaronder het Jeugdorkest. Met de jeugd is het verder meer een verrassing, dat wordt vooral het resultaat van de samenspelweek. Spannend en heel leuk, zeggen de dames. Elsie: "Voor veel volwassenen is het de eerste keer dat ze optreden. Dat is ook wat ze willen. Samen spelen. Al die bands gaan dat die avond delen, elkaar mentaal ondersteunen. Heel bijzonder.”

Louise Mastenbroek