Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Nieuwegein wil mogelijk pilot starten met bakfiets om grofvuil weg te brengen

Algemeen

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein gaat mogelijk een pilot starten met een bakfiets waarmee inwoners grof huishoudelijk afval naar het recyclestation kunnen brengen. Dat blijkt uit een brief het college aan de Nieuwegeinse raad.

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college onderzoek gedaan naar de inzet van zo’n bakfiets in Nieuwegein. Inwoners die niet over een auto beschikken en gemotiveerd zijn zelf grofvuil weg te brengen, vallen in de doelgroep.

Centrum
De pilot zou vanaf 2023 kunnen starten - of later, wanneer de bakfiets pas later geleverd kan worden. Het verdient volgens het college de voorkeur om in het centrumgebied een bakfiets voor de inwoners aan te bieden voor hun grofvuil.

De inwoners hoeven dan namelijk niet eerst naar het recyclestation om de bakfiets op te halen. Daarnaast hebben in het centrumgebied relatief minder inwoners een auto. 

Na een jaar moet er dan in 2024 een evaluatie van de pilot volgen en worden de bevindingen met de Nieuwegeinse raad gedeeld. Bij gebleken succes kan de pilot een vast onderdeel van het beleid worden.

Kostenpost
De inzet van een bakfiets brengt volgens het college echter wel een kostenpost met zich mee, zowel qua aanschaf als qua uitvoering. Deze kosten zitten nog niet in de begroting voor 2023, maar er zou binnen het budget voor afval ruimte zijn voor een pilot.

Daarnaast levert de steile oprijbaan van het recyclestation in Nieuwegein een risico op voor inwoners. Hier moet volgens het college over nagedacht worden, voordat een eventuele pilot van start gaat.

Illegale bijplaatsingen
Een van de voordelen zou zijn dat de inzet van een bakfiets een ‘dure’ en minder duurzame ophaalafspraak voor grofvuil voorkomt. Sinds 2021 moeten inwoners van Nieuwegein die hun grofvuil willen laten ophalen hiervoor 10 euro betalen. In werkelijkheid liggen de kosten voor een ophaalafspraak voor grofvuil echter veel hoger.

Ook is er een kans dat de inzet van de bakfiets illegale bijplaatsingen iets zou kunnen verminderen.

Rotterdam en Utrecht
Verschillende grote steden (Utrecht, Rotterdam en Groningen) of gemeenten met veel studenten (Wageningen) stellen op dit moment gratis een bakfiets ter beschikking aan inwoners. Het Nieuwegeinse college heeft gekeken hoe dat in deze gemeente gaat.

Hieruit is onder meer gebleken dat er in Rotterdam en Utrecht veel vraag is naar de bakfiets. De bakfiets is in deze gemeenten regelmatig volgeboekt: er zijn 2 á 3 boeken per fiets per dag. 

Besluitvorming
Het is nu aan de gemeenteraad om te boordelen of zij de noodzakelijke middelen ter beschikking willen stellen om te starten met de bakfiets-pilot in Nieuwegein.